SvK, Konst från svenska konstnärer - Nordens största konstutställning
Kultur 1
space
Sökresultat
 Mediespanarna

414. Hälsa i medierna
I vilket Erik och Jesper livepoddar hälsa framför publik på Humanistens dag vid Umeå universitet.

413. Den engelska vurmen
I vilket Jesper och Erik minns tipsextra med olika grader av värme och diskuterar den kulturella signifikansen av London Bridge.

412. Politiska, populistiska och pedagogiska val
I vilket Jesper och Erik bevakar vad valet i Storbritannien kan lära oss om kommande journalistiska utmaningar.

411. Alla vägar bär till Rom
Follow that priest! Litteraturvetaren Stefano Fogelberg Rota berättar om guidebokens långa och viktiga historia.

410. Sagan om datahålet
I vilket Jesper och Erik fyller fem olika former av tomrum med information.

409. Ghostwatch
Erik har fördjupat sig i en alldeles för autentisk spökhistoria och vilka konsekvenser den fick.

408. Krisplanering
I vilket Erik och Jesper pratar om att planera för det som är omöjligt att planera för.

407. All dans utgår från folket
Polska och lindyhop som identitet? Etnologen Linnea Helmersson pratar om hur folkmusik och folkdans har kommit att politiseras på ett sätt som inte uppskattas av utövarna. Vilka strategier har utövarna använt för att bemöta denna politisering?

406. Kvartalsrapport
I vilket Jesper och Erik diskuterar dolda finansiärer och den nya podcasten Den svenska modellen.

405. Generation plagiat
I vilket Jesper och Erik diskuterar plagiat och plakat. I vilket Jesper och Erik diskuterar plagiat och plakat.

404. Tillfälligt avbrott
Nu är det förkylt. Mediespanarna bryter ihop och smolanedi. Jesper pratar hur gigekonomin drabbar en människas 404 och Erik definierar fil.

403. Postlådealgoritmen
I vilket Jesper föreslår ett nytt sorts Twitter.

402. Kompletteringsuppgifter
I vilket Erik och Jesper har ett uppsamlingsseminarium där de kompletterar tidigare avsnitt utifrån kommentarer som inkommit till Mediespanarnas blogg.

401. Alla hatar journalister
I vilket Jesper och Erik undrar om det finns en korrelation mellan pressfrihet och längdskidor samt väcker frågan om det är bättre för journalistiken om den blir kritiserad från flera olika håll.

400. Omgiven av siffror
Mediespanarna står när de andra faller. Vi firar 8 år och 400 avsnitt genom att prata om det ökade fokuset på siffror.

399. Godhetssignalering
I vilket Erik och Jesper pratar om tre situationer då de goda avsikterna att informera kan få motsatt effekt; det vill säga resultera i en mottagare som blir negativt inställd till tjänsten eller produkten.

398. Är det medierna?
I vilket tråkmånsarna Jesper och Erik diskuterar mediernas betydelse för den politiska cirkusens uppkomst.

397. Lånta fjädrar
I vilket Jesper och Erik konstaterar att när narrativ och argument lånas från anglo-amerikansk kultur, så blir effekten inte alltid densamma.

396. Strategisk tystnad
Är strategisk tystnad en eufemism för censur, eller finns det tillfällen då mediers rapportering bör minska eller ändras?

395. Månen tur och retur
Erik och Jesper undviker helst att resa till månen, men diskuterar gärna dess betydelse för populärkultur och konspirationer.

394. Skilsmässor
Sprickor uppstår i och äktenskap knakar i fogarna. Jesper och Erik undrar om det uppstått en begynnande skilsmässan mellan liberalism och konservatism.

393. Ett bröllop och en begravning
Ett bröllop i svenskbygd nära Jakobstad, en begravning som för tankarna till Piteå havsbad. Mediespanarna pratar om det luddiga begreppet mångfald.

392. Podd från ett Sverige i förnekelse
I vilket Jesper och Erik pratar om behovet att vilja göra utländska personer och mediers omdömen om Sverige till mer betydelsefulla än vad de faktiskt är.

391. Kina
I vilket Jesper och Erik läser rapporten China';s propaganda campaign in Sweden, 2018-2019.

390. Redundans
I vilket Erik och Jesper upprepar hur mycket redundansen betyder för att skapa pepp och tydliga berättelser.

389. Journalistisk kosthållning
I vilket Erik och Jesper undrar hur mycket snabbmat den journalistiska kroppen tål.

388. Babylon Berlin
I vilket Jesper och Erik diskuterar Godwins tendens och litteratur om den tyska mellankrigstiden.

387. Har du haft ett GAL-TAN moment?
I vilket Jesper och Erik diskuterar hur opartiskhet blivit en svår balansgång när det politiska landskapet snabbt förändras från höger-vänster till GAL-TAN.

386. Vetandets världar
I vilket Christer Nordlund, professor i idéhistoria, berättar om uppkomsten av boken Vetandets världar och samverkansprocessen bakom att skapa en "director';s cut" från flera år av korta texter. Allt från landhöjning och rasbiologi till vetenskapskändisar och CRISPR/CAS9.

385. Tre, två, ett
I vilket Jesper och Erik summerar trepaneler, motsatta fakta och den enda vinnaren som går segrande ur striden.

384. Weirwoodspanarna
Game of Thrones har gått i mål efter åtta säsonger. I detta avsnitt diskuterar Weirwoodpoddens Jenny Lindahl, chef på Arena Opinion, med Erik om vad som varit seriens berg och dalar.

383. EU-SWOT
I vilket Jesper och Erik reflekterar över några av EU:s styrkor, svagheter, hot och möjligheter. Vi beklagar det dåliga ljudet.

382. Strategisk kommunikation
Vad är strategisk kommunikation och vilka är de utmaningar strateger står inför idag? Mediespanarna doppar näsan i en av utbildningarna vid Umeå universitet.

381. Digitalisering
I vilket professor Pelle Snickars gästar mediespanarna och pratar om MKV-ämnets framtid, Spotify och de utmaningar de traditionella medierna möter i digitaliseringens tidevarv.

380. Slow podding
I vilket Erik och Jesper älgar omkring i den långsamma televisionens bakvatten, hälsar på dess släktingar och kontemplerar över vad som gör genren populär.

379. Svenska mediebilden
I vilket Jesper och Erik diskuterar rapporterna Kampen om mediebilden och Svenska trender.

378. Twitters titaner
I vilket Jesper och Erik diskuterar hur Twitter kan lagas i efterdyningarna från titaner som bråkat.

377. Game of Thrones
I vilket museologen Märit Simonsson berättar om Game of Thrones - The Touring Exhibition - och hur fiktion smyger sig in allt mer i utställningar och vad det fått för konsekvens för synen på autenticitet.

376. Aprilskämt
I vilket Jesper och Erik börjar med att gradera aprilskämt men snart hamnar i en diskussion om kränkthet och dumstrutar som politiska strategier.

375. Konstiga kopplingar
I vilket Mediespanarna konstaterar att huliganism sprids mellan idrotter, att Deadpool är buskis och spionserier är farser.

374. Christchurch
I vilket Jesper och Erik funderar över debattklimatet på sociala medier och vad aggressiva debattörer vill vinna.

373. Ljudkulturer
Långt från stadsdelen Tomtebo upptäcker Erik Indiens ljudkultur. Närmare Tomtebo lyssnar Jesper på Littfests olika föredrag om texter.

372. Huset som vetenskapen inte kunde bygga
I andra avsnittet av vetenskapliga samtal pratar Mediespanarna Erik och Jesper om hur forskning, journalistik och konst kompletterar varandra.

371. Spelreklam
I vilket Erik känner sig utvald av Bingolotto. Därefter skrapar Mediespanarna ytan på spelreklamens potentiellt ökade inflytande.

370. Att inte bry sig
Hur mycket bryr vi oss, egentligen? I detta avsnitt spanar Mediespanarna om hur slacktivism utvecklats från delandet av Kony 2012 till en sorts positioneringskrig på sociala medier.

369. Journalistisk intuition
Varför skriver inte EU-journalister så mycket om vissa frågor? Är det en konspiration eller finns det andra faktorer som väger in i bedömningarna av vad som är en viktig nyhet?

368. Kommunikation i förskolan
I vilket Linn Eckeskog, doktor i Medie och kommunikationsvetenskap, berättar om hur förskolepersonal kommunicerar med föräldrar och vilka utmaningar förskolor och kommuner står inför vad gäller föräldrars olika förutsättningar att tillgodogöra sig information.

367. Konsensuskonspirationen
I vilket Mediespanarna pratar om skillnaden mellan konsensus och konspiration och avslutar med en riktig spionhistoria.

366. Binära svar på analoga problem
Lider svensk debatt av förenklingshysteri? Är vi på väg till ett samhälle som målar flaggor på trottoarerna? I detta avsnitt presenterar Erik och Jesper förslag på aspekter och perspektiv som påverkar hur personer agerar.

365. Fake News 65
Bästa poddradiolyssnare. Det är med värme och glädje vi berättar att vi har skapat ett avsnitt som handlar om en studie som visar på att personer över 65 år tenderar dela länkar från problematiska nyhetsförmedlare i större utsträckning än vad yngre gör. Hälsar Erik och Jesper, varav den sistnämnde avlossar skott.

364. Ring ut!
I vilket Erik och Jesper pratar om saker de vill ringa ut ur medier, såsom fokus på udda fåglar, eller tävlingar och bildproducenter som prioriterar fel saker.

363 till Vindeln
I vilket Erik och Jesper kör 55 kilometer längs väg 363 tillbaka till Eriks barndomshem i Vindeln.

362. Nyårsbuffé
I vilket Erik och Jesper sammanfattar året som gått. Med stort och smått.

361. Men vem är det som betalar?
I vilket Erik och Jesper pratar hur de som betalar också är de som styr makten över tanken. Hur moralaktivister försöker påverka de som anlitar oliktänkande och vilka strategier de utan plattform kan använda för att göra sin röst hörd, samtidigt som de riskerar att förlora oberoendet till de som betalar.

360. Trollkvarnen
I vilket Jesper och Erik i luciatid funderar över det traditionsenliga kriget mot julen tillika desinformationen som sprids från väntade och oväntade håll.

359. MKV-dagen 2018
I vilket Mediespanarna livepoddar med en panel bestående av Emma Rost, Lovisa Ohlson och Nicklas Malmberg. Inspelningen skedde på MKV-dagen - en branschdag för studenterna på Umeå universitets MKV-utbildningar. Livepodden avslutade en dag av föreläsningar och presentationer från alumner och inbjudna gäster.

358. Statlig högerpropaganda
I vilket Fredrik Norén, doktorand i MKV, berättar om den svenska högeromläggningen 1967, brödindustriella komplex och andra propagandainsatser som färgade svenskt sent 1900-tal.

357. Generositetsprincipen
I vilket Jesper och Erik lyfter fram en behövlig riktning i det offentliga debattklimatet, väl illustrerad av podcasten En varg söker sin pod.

356. Sanningsknarkare
I vilket Erik och Jesper pratar om Jordan (B) Petersons besök i Sverige, regeringsbildning och samhällskollaps. Gemensamt för debatten runt dessa är det dogmatiska behovet att hela tiden framställa sig som den som sitter på sanningen - oavsett om man är för eller emot något.

355. Korthus
I vilket Jesper och Erik med hjälp av crowdsourcing diskuterar komplikationerna av att bygga ett för stort korthus med hjälp av storytelling.

354. Brazil
In which the new phD student Camila Emboava Lopes meets the "The Media Observers" to talk about similarities between indigenous people in Brazil and Scandinavia. They also analyse the current political situation in Brazil, and what part media played in the election of Jair Bolsonaro as a new president.

353. Aptum!
I vilket Erik och Jesper funderar på vad som är lämpligt. Kan föreläsare spela drogliberal musik? Vilket innehåll i föreläsningar kan anses lämpligt att förvarna åhörarna om? Och vem har egentligen bäst musiksmak? Varning för snusk, droger och jazz.

352. Förväntningar
I vilket Jesper och Erik ramar in betydelsen av framing, det vill säga att vara den som definierar och erbjuder lösningen på problem. I den svenska valet 2018 skapades dock två ramar, och det har medburit ett problem för vissa partier.

351. Bleach
I vilket Jesper och Erik läser en forskningsartikel om vilka tre faktorer som krävs för att en person ska kunna avgöra om något på nätet är sant eller falskt.

350. Du är en dålig förälder!
I vilket Jesper och Erik firar jämt med att bli strandsatta och därefter diskutera konsekvenserna av akademiska bluffartiklar.

349. Greening the Media
In which professor Toby Miller meets the "The Media Observers" to talk about the environmental impact of media technology, the greenwashing strategies of multinational companies, and the secrets of a successful ad busting campaign.

348. Höna av en algoritm
I vilket Erik och Jesper funderar på om algoritmer i kombination med folks alarmism och nyfikenhet för konflikter ibland styr fokus till skitsaker, och att en hel del upprördhet på nätet skulle kunna undvikas om missförstånd eller kränkningar snarare gavs mindre matematisk uppmärksamhet.

347. Eftervalsvals
I vilket Jesper och Erik dansar vidare från förra avsnittets förvirring och diskuterar vad som varit karaktäristiskt för 2018 års valrörelse. Och det visar sig att den går i tretakt: en rörelse på sociala medier, en i traditionella medier och en i valstugorna.

346. I stället för politik: förvirring
Ännu en gång är det dags att gå in i ett riksdagsval. Månad i rad har förvirringen varit total. Ännu en gång bryts gränser i vår samtid. Träffar vi rätt har vi chans att få mer utav vår framtid.

345. "Musikalavsnittet"
Sjuårs-jubileum! Alla serier med självkänsla har ett musikalavsnitt. Varken Erik eller Jesper tänker dock sjunga. I stället har de valt tre låtar var som symboliserar passager i deras liv och som dessutom illustrerar perspektiv inom medie- och kommunikationsvetenskap.

344. GAL-TAN 2
I vilket Jesper och Erik funderar på varför GAL-TAN tillsynes blossat upp så snabbt i medier. Allt från betydelseglidningar till journalisters klassbakgrund och brist på specialisering avhandlas.

343. Medie-spungarna
Ny termin. Nya avsnitt. Nya former av politisk argumentation där politiker med hjälp av olika utspel ljudlöst signalerar sin politik för den som lyssnar efter speciella värdeord.

342. Omgiven av färger
I vilket Mattias Lundberg, docent i psykologi, diskuterar boken Omgiven av idioter och DISC-modellens legitimitet.  Han avslöjar också det enskilt viktigaste faktorn vid anställningar och hur psykologisk profilering blivit big business.

341. Den bästa
I vilket Erik och Jesper funderar på om den traditionella akademiska definitionen av vem som är den bäst lämpade för en position har varit för snäv kring vilka parametrar som ges avgörande betydelse och vilket handlingsutrymme som givits den som leder verksamheten. Ett liknande förfaringssätt i andra organisationer, som till exempel ett fotbollslag, skulle oftast leda till suboptimala situationer.

340. Öknamn
I vilket Jesper och Erik jämför Trumps retorik med den svenska politiska debatten och kommer fram till att den nuvarande återhållsamheten förmodligen är bra för debattklimatet, om än lite fantasilöst.

339. Infantilisering
I vilket Mediespanarna pekar på fyra mekanismer som skapar klicksamhället: 1. Förenkling, 2. Icke-nyheter, 3. "Det går åt Helvete", och 4. Skvallerbyttor.

338. Spekalys
I vilket Erik och Jesper pekar på hur kraven på ökad innehållsproduktion leder till allt fler tillfällen där ren spekulation maskeras som analyser. Ibland skapar detta stora bubblor som spricker när ny information tillförs.

337. Det är vårt eget fel
I vilket Jesper recenserar boken Shattered - Inside Hillary Clinton';s Doomed Campaign och argumenterar för att det svenska politiska klimatet är vårt eget fel.

336. Släpp sportfånarne loss, det är VAR!
I vilket Erik och Jesper diskuterar hur tekniken ändrar sportens förutsättningar.

335. I propagandans anda
I vilket Mediespanarna diskuterar gränserna mellan propaganda, PR och marknadsföring.

334. 2 Åsiktsentreprenör 2 Furiuos
I vilket Jesper och Erik lägger ner tid på att försöka utröna varför ilska riktas mot åsiktsentreprenörer men inte ekonomiska entreprenörer.

333. Public Service-kritik ruistited
I vilket Jesper och Erik först diskuterar glasspolitiska utspel och sedan huruvida Joakim Ruists intervju i Aktuellt var ett resultat av medie- eller vetenskapsovana.

332. Där intertextualiteten skaver
I vilket Jesper och Erik tar omvägen via Champions League för att prata om hur intertextualitet behövs för att förstå traditioner och ceremonier; allt från dejting och bröllop till veterandagar, superhjältar och sommarlov.

331. The Data of Democracy
In which Daniel Kreiss, associate Professor in the School of Media and Journalism at University of North Carolina, meet the "The Media Observers" to talk about how social media and big data have changed the political landscape of the US since the beginning of the 21st century. What is more important: the candidate or the data? How much do most americans care for politics? Why was it so hard to predict the Trump victory? We also talk about the murkiness of Cambridge Analytica and the  cluelessness of Facebook. And what can journalists do?

330. Kan man tävla i hegemoni?
I vilket Erik och Jesper pratar om hur klapp-klapp-Eurovision har blivit ett Frankensteins monster som på grund av ny medieteknologi spelat ut sin roll.

329. Åsiktsentreprenörer
I vilket Jesper och Erik diskuterar den diffusa gränsdragningen för kulturell appropriering samt hur upprördhet och indignation används av företag som bygger sin marknadsföring på rädslor.

328. Deep Fakes
I vilket Erik och Jesper tar en lång omväg fram till att spekulera kring kommersiella, politiska och journalistiska konsekvenser av deep fakes.

327. Kön till skolan
I vilket Erik och Jesper pratar om hur slentrianmässig kritik mot satirprogrammet Svenska nyheter inriktar sig på att programmet är en statlig propagandamaskin, när vissa inslag snarare är raka motsatsen.

326. Organisationspress
I vilket Erik recenserar Far Cry 5 och Jesper redogör för organisationspressens utmaningar och de på något sätt lyckas sammansmälta båda i en slutsats.

325. The Rat in the Pizza
In which Andrew Peck, Assistant Professor of Strategic Communication at University of Miami, meet the "The Media Observers" to talk about the definition of fake news, Pizza gate, the camel spider, gorillas, Slenderman, and other ways to express oneself through internet memes. And why fake news isn';t the problem, but rather the symptom.

324. Tågmetaforen
I vilket Jesper och Erik pratar om hur kritiken mot public service växer, men hur kritikerna ibland blandar ihop politik-äpplen med personalpäron och även förväntar sig alldeles för snabba förändringar.

323. Politiska dofter
I vilket Jonas Olofsson, docent i psykologi vid Stockholms universitet, pratar om hur dofter formar människans uppfattning och förståelse av omvärlden.

322. Aftonbladet kultur
I vilket Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg gästar Mediespanarna och pratar om yttrandefrihet, populism, vänsterns feghet, akademiska perspektiv, klass, att inte hänga med i kulturdebatten, kulturjournalistikens roll och arbetsförhållanden, samt om ensamheten i stormens öga.

321. Kremlvänlig desinformation
I vilket Jesper och Erik firar källkritikens dag genom att ställa några frågor i samband med MSB:s uttalande om rysk desinformation i Sverige.

320. Altered Things
I vilket Josefine Wälivaara återbesöker Mediespanarna och pratar om normativitet i film och synen på klasskampen i den goda framtiden. Vi diskuterar också Ghostbusters, Altered Carbon och Stranger Things.

319. Den politiska chefredaktören
I vilket den politiska chefredaktören Linda Westerlind berättar om hur det var att börja skriva ledarartiklar för Folkbladet i Västerbotten som en av de yngsta politiska chefredaktörerna någonsin i Sverige. Och de erfarenheter hon fått från de efterföljande fyra åren.

318. Ledarskribenten
I vilket historikern och ledarskribenten Petter Bergner berättar kort om avhandlingen om vänsterns historia, men framför allt diskuterar ledarskribentens funktion i de digitala delningarnas tidevarv.

317. Svadan om Sveriges Television
I vilket Erik kritiserar SVT för att de låter andra skapa innehåll i direktsändning och Jesper visar på hur Public Service i princip missar att representera halva Sveriges befolkning.

316. Forskning och framsteg
I vilket vetenskapsjournalisten och fysikern Anna Davour pratar med Erik och Jesper om mörk materia, science fiction, fandom och mimiografer; men framför allt hur intresset för kunskap kan omsättas i populärvetenskapliga texter om forskning och framsteg.

315. Ropen skalla: identitetspolitik åt alla!
I vilket Jesper och Erik beskriver hur identitetspolitik gått från att vara en definition (logos) av en politisk inriktning till ett diffust slagord (ethos) och diskuterar hur det kommer påverka den kommande valrörelsen.

314. GAL-TAN
I vilket statsvetaren Péteris Timofejevs Henriksson beskriver utmaningarna med att jämföra olika länders offentliga dokument och vad som överraskat honom i hans nya studie om populistiska högerradikala ungdomspartier. Men framför allt uppfylls Jespers önskan att diskutera GAL-TAN-skalans betydelse för att beskriva politisk tillhörighet.

313. Journalister mot kommunikatörer
I vilket Jesper och Erik följer upp ett gammalt avsnitt och pratar om hur medieutvecklingen såväl som behovet av att bli informerad skapat ett ökat behov av fler kommunikatörer och hur det i sin tur skapat ett föreställning om att det finns en motsättning mellan de två yrkesgrupperna.

312. Rimliga konspirationer
I vilket Mediespanarna pratar kausalitet och korrelation i en mediestudie om hur personer som är mer insatta i mediernas redaktionella processer också tenderar tro mindre på konspirationer.

311. Besvikelsernas år
I vilket Mediespanarna ventilerar sina besvikelser under 2017: berättelser som inte håller ihop, #metoo och hur de traditionella medier tappat fotfästet, samt akademiska kotterier och mjölkandet av tredje uppgiften.

310. The Last Jedi
I vilket Erik och Jesper spoilerfestar in julen genom att diskutera Star Wars: The Last Jedi.

309. Antisemitism
I vilket Jesper och Erik redogör för olika medieperspektiv på konflikten mellan Israel och Palestina, samt hur analyser av väljargrupperna i USA ibland riktar in sig på helt fel religion.

308. Dålig stämning på sociala medier
Eller: Näthat - what';s the dealio!? I vilket Jesper och Erik förlorar ansiktet när de framför tre anledningar till aggression och ilska på sociala medier.

307. De fem vanligaste uppsatserna vid fel
I vilket Erik och Jesper listar fem vanliga fel som görs vid skrivandet av uppsatser.

306. Multikonst i folkhemmet
Medvetna provokationer, kändisar och improvisationsjazz. Konstvetaren Ann-Catrine Eriksson återgästar Mediespanarna och pratar om 50-årsjubileet av den stora konstsatsningen Multikonst som var ett samarbete mellan bland annat Public Service och Konstfrämjandet för att få allmänheten att bli mer konstintresserad.

305. Akademins överkyrkor
I vilket Erik och Jesper undrar hur stor genusvetenskapens påverkan på universitetskurser är i relation till alla andra samhällsaktörer som direkt eller indirekt försöker påverka kursutbud och innehåll. Och varför inga journalister granskar hela systemet.

304. Stockholmseliten
I vilket Mediespanarna gästas av mediehistorikern Erik Edoff som berättar om 1800-talets boulevardpress och de slående likheterna som finns mellan dem och nutidens sociala medier; Stockholmsfixering, kulturelit, fåfänga, förmåner och kändisskapets förbannelse - you name it.

303. Tiotalets moralpanik
I vilket Erik anför att 2010-talets moralpanik är sociala medier och Jesper funderar på Rysslands roll som folkdjävul.

302. Kaskas Media
In which Jesper travels to Helsinki and meets up with Liisa Mayow, senior communications specialist, and co-founder of Kaskas Media. They try to practice the art of working oneself out of a job by discussing how to strengthen the communicative skills of research groups.

301. Journalistpodden
I vilket Mediespanarna och Journalistpoddens Jonas Nordling dubbelpoddar genom att prata dagens och framtidens utmaningar för journalistiken.

300. 10 saker du velat veta om medierna men varit för rädd för att fråga om
I vilket Mediespanarna sammanfattar sina 300 avsnitt i tio punkter.

299. Gisslan
I vilket Erik och Jesper först pratar om konspirationer, Las Vegas och nobelpriset i litteratur. Därefter diskuterar de hur olika former av socialt tryck och koder kan leda till tre nivåer av kommunikativt gisslantagande.

298. Koka skandal på en spik
I vilket Erik och Jesper kritiserar Expressens artikel - Nya kritiken mot Maria Ågren: "Är skandalöst" - för att försöka skapa ett drev av en vanlig revisionsrapport vid Luleå tekniska universitet.

297. V som i våld, vänster och vinkel
I vilket Jesper och Erik diskuterar uppenbara och inte fullt så uppenbara vinklar inom journalistik - och så tjänar du på det.

296. Curlingsupportrar
I vilket Mediespanarna konstaterar att curlingsupportrar, som hejar på person i stället för argument, riskerar skapa ett tondövt debattklimat.

295. Kritiken mot public service
I vilket Jesper och Erik, i nådens år 2017, diskuterar kritik av SVT utifrån två debattexter som är lika men ändå olika.

294. Vilken sorts bäver är du?
I vilket Jesper och Erik firar sex år med Mediespanarna genom att prata om Twin Peaks och Game of Thrones. Men framför allt diskuterar vi Martin Schoris artikel Trumps fake news-fabrik och vilka konsekvenser "Project Alamo" kan få i svenska politiska sammanhang.

293. Doxxa
I vilket Jesper och Erik undviker att rollspela. I stället pratar de om ökande kartläggningar och uthängningar av meningsmotståndare, samt hur de implicita hoten de leder till skiljer sig beroende på avsändare. Ie ie cthulhu fhtagn!

292. Missnöjets tre faser
Eller är det radikaliseringens tre faser?  I vilket fall startar Mediespanarna den nya terminen med att utifrån det så kallade "Google-memot" redogöra för ett antal steg som är karaktäristiska för enskilda debattörers resa mot extrema ståndpunkter. Vi berör även svenska fall som Peter Springare, Marcus Birro, Ann Heberlein och Katerina Janouch.

291. Alkohol och mjölk
I vilket Jesper och Erik diskuterar politisering och polarisering av nyheter och forskning. Och så blir det lite fotboll förstås.

290. Brister på Gotland
I vilket Jesper och Erik sitter i ett gammalt skolkök på Gotland och pratar om svårigheten att förstå konceptet vattenbrist samt diskuterar Malte Perssons artikel om språkliga brister.

289. Mediekritiken i finrummet
I vilket Jesper och Erik konstaterar att mediekritik från politiska aktörer ibland bortser från den mest basala mekanismerna i nyhetsvärdering. Detta exemplifieras med hjälp av NMR i Almedalen, demonstrationer i Tyskland, Transportverkets upphandlingar och Janne Josefssons sommarprat.

288. Vision - kollaboration
I vilket Erik och Jesper använder Twin Peaks och Star Wars som exempel på två viktiga byggstenar för organisationer.

287. Regnfilm
I vilket Jesper vill vara ute och cykla och Erik dras till det dystra. Båda berättar vilka saker de förknippar med sommarledighet.

286. Introvert
I vilket Erik beskriver hur han upplever en del svenska ritualer och sammankomster som missriktade extroverta sociala försök. Jesper börjar tvivla på om han är extrovert eller introvert.

285. Roastkillarna
I vilket Jesper och Erik samlar ihop vårterminen med lite kompletterande desinformation, lite summering av Storbritannien, lite reflektion över hotfulla medie-effekter och lite ifrågasättande av sångtvång på skolavslutningar.

284. Akademisk desinformation
Har universiteten blivit en plats som sätter politiska utspel före vetenskaplig kvalitet? Mediespanarna redogör för de mediala och akademiska turerna kring utredningen av artikeln Russia';s Strategy for Influence through Diplomacy and active Measures: the Swedish Case.

283. Måsen och May
I vilket Jesper och Erik under brännbollstider reflekterar kring medietrender i den brittiska valrörelsen.

282. Den sociala SOMmanhållningen
I vilket Erik och Jesper inspireras av SOM-institutet och pratar om den viktiga känslan av tillhörighet och den betydelse det har för partitillhörighet i Sverige.

281. Medietölparna
I vilket Jesper och Erik blockar myndigheters användande av experter. Vi uppmärksammar även Chelsea Manning och Julian Assange.

280. Att lägga beslag på Macron
I vilket Jesper och Erik pratar om hur andra länders val används för att positionera sig i den svenska politiska debatten. Vi tillägnar också ett särskilt grattis till Text-tv:s mångårige reporter Torbjörn Jacobsson som går i pension.

279. Staten och kapitalet
I vilket Erik och Jesper använder studier av sportkommentatorer som en liknelse för att diskutera hur politiker och arbetsmarknadens representanter försöker styra högre utbildning i den offentliga debatten.

278. Negativa nyheter
I vilket Jesper och Erik pratar om betydelsen av att välja öppenhet, transparens och tydlighet även när dåliga saker händer.

277. Websplaining
I vilket Erik och Jesper diskuterar den nya trenden att snabbgoogla fram en analys av människor utifrån deras kontakter och inlägg på sociala medier. Spoiler: det är ingen höjdare.

276. Terrorismens gräns och journalistens mall
Efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm diskuterar Mediespanarna hur journalistiska genrer försvårar rapportering och vad efterföljande debatter egentligen handlar om.

275. Visselblåsare
I den personifierade mediala stormen av alarmister, "sanningssägare", debattörer och administratörer för facebookgrupper ifrågasätter Jesper och Erik de lösa definitionerna av termen visselblåsare.

274. Varför skrivs det så lite om x?
I vilket Jesper och Erik går igenom varför olika saker diskuteras olika mycket i olika medier.

273. Att kommunicera Gud
I vilket prästen Kent Wisti diskuterar kyrkans roll i ett föränderligt medielandskap och svårigheten att kommunicera en svårdefinierad gudsbild. Vi pratar även om att beröra människors ensamhet genom satirteckningar, hur saknaden av humor kan vara det enskilt största hotet mot mänskligheten, och om Svenska kyrkans framtid. Kyss.

272. Stå upp för Lundellbunkern
I vilket Galagos redaktör Johannes Klenell återgästar Jesper och Erik och pratar om Ulf Lundell, tidningen Pop, 90-talets betydelse och facebookgruppen Stå upp för Peter Springare. Vi får höra talas om vänliga lyssnare och oväntade näthatare och hur det påverkat Johannes förhållande till debatt och satir. Alla gråtskrattar.

271. Den ovetenskapliga rapporten
I vilket Jesper och Erik firar Källkritikens dag i efterskott genom att peka på vilka förutsättningar som styr akademiska miljöer och hur det leder till att den offentliga akademiska debatten ibland inte är så vetenskaplig och saklig som den skulle behöva vara.

270. En underbar pod
I vilket Clara Lidström och Erica Dahlgren gästar Erik och Jesper och firar podcastens dag genom att prata om En underbar pod med Clara och Erica. Vi får bland annat veta vad som kännetecknar en riktigt förbannad läsare, betydelsen av en god relation med annonsörer och lyssnare, samt varför erotik och Mora-Nisse inte är en bra kombination.

269. Vetenskap och folkbildning
I vilket Linda Strand, ordförande i Vetenskap och folkbildning, diskuterar med Erik och Jesper om hur till synes okända administrativa system har oerhörd betydelse för offentlighet och journalistik. Vi pratar också om skillnaden mellan vetenskap och pseudovetenskap, om systemet Zlatan skulle kunna vara en förvillare, om de inbyggda felen inom akademin samt framtidens utmaningar för de som söker de vetenskapliga svaren.

268. Den alternativa fascismen
I vilket Lena Berggren, docent i historia, pratar med Jesper och Erik om vikten av att kalla en spade för en spade. Vi pratar om upplevelsen att föreläsa i USA under samma period som Trump vinner presidentvalet, den tunna fernissan av jämställdhet, identitetspolitikens för- och nackdelar, problemet med att använda nazism som exempel för fascism, Mussolini och den europeiska fascismen, Trumps framgångar i USA, Moderaternas flirt med Sverigedemokraterna, samt fascismens syn på medier och varför 1984 är en så viktig bok.

267. Överdrifter
I vilket Erik och Jesper följer upp falska nyheter med hyperboler och skam.

266. Falska nyheter
I vilket Jesper och Erik pratar om de falska nyheternas gråskala och retoriska vandring. Allt från B3-bombare till Bowling Green Massacre och andra konspirationsteorier. Erik är en på miljonen.

265. Sveriges Radio och Television
Tomas Wahlund, kanalchef för SR Västerbotten, gästar Erik och Jesper och berättar om hur Sveriges Radio är organiserat. Vi pratar om betydelsen av P4, det nya digitala landskapet och Tomas kommande jobb och utmaningar på Sveriges Television. Och så ställer Erik en jättesvår fråga.

264. Bamse och Wikipedia
I vilket Elza Dunkels berättar om sitt arbete med Bamse, Wikipedia, näthat och nätkärlek samt definierar Jack Werner som en milstolpe. Vi konstaterar också att det gör ont när knoppar brister.

263. Mer desinformation
I vilket Erik och Jesper diskuterar efterspelet sedan förra avsnittet samt drar tydliga gränser mellan journalistik och forskning.

262. Desinformation
I vilket Jesper och Erik gör en akademisk granskning av forskningsartikeln Russia';s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case.

261. Renommering
I vilket Erik och Jesper diskuterar strategier för att handskas med middagssvammel, konspirerar om Kents texter, samt introducerar ett nytt ord genom att stjäla exempel på renommésnyltande inom politik (korrigera sin politiska historia), humor (stjäla skämt) och vetenskap (inte ge cred till de som gjort forskningen).

260. "Vi förtjänade inte att förlora"
I vilket Jesper och Erik sammanfattar årets trender: nostalgi, artificiell intelligens, remakes och oviljan att erkänna ett misslyckande.

259. En nostalgisk jul
I vilket Jesper berättar om sin present på 3,9 miljoner och Erik utser nostalgi till årets julklapp - på gott och ont. Och så diskuterar vi nya Star Wars-filmen Rogue One förstås (inga spoilers).

258. Lennart Hyland
I vilket Petter Bengtsson, doktorand i Medie- och kommunikationsvetenskap, berättar om Lennart Hylands karriär; allt från det bortglömda journalistiska arvet som samhällsreporter till kalsongchocken med Per Oscarsson i Hylands hörna. Vi bjuder också på ett par överraskningar om Sven Jerring och en hel del liknelser med det moderna medielandskapet.

257. Tondövhet
I vilket Erik och Jesper pratar om förmågan och oförmågan att tolka omgivningens koder samt några strategier för undvika obekväma situationer.

256. Skandalresistens
I vilket Jesper och Erik berömmer Svenska Dagbladet samt försöker förstå filterbubblor och varför vissa verkar vara immuna mot skandaler.

255. Dekonstruktiv kritik
I vilket Erik pratar med komikern och skribenten Aron Flam om att få utlopp för sina behov att uttrycka sig offentligt, ungdomens synder, hyckleri, om skillnaden mellan att vara och göra godhet, att inte förstå den diskursiva praktiken samt att komma ut med bananer från ett bibliotek.

254. Hycklerispiralen
I vilket Jesper och Erik snöar in och spekulerar kring orsakerna till att åsikter om åsikter blivit allt mer vanliga.

253. Mea Culpa
I vilket Jesper följer William Benoit och gör avbön för sina tidigare utsagor, samt diskuterar triangulering. Erik spelar valresultatsbingo.

252. Supervalbloggarna
I vilket Jesper berättar om varför han tror Hillary Clinton blir president och hur demokraterna i USA allt mer använder sig av vetenskapliga metoder för sina kampanjer. Vi rekommenderar även universitetsbloggar.

251. Från Spermaharen till Melodifestivalen
I vilket komikern och manusförfattaren David Sundin berättar om balansgången mellan underhållning och provokation, om att få en klump i magen av Håkan Nesser, om att jobba med hemsidor innan IT-bubblan samt om konsten att skriva manus för alla upptänkliga produktioner och programledare.

250. 250
I vilket slynglarna Erik och Jesper jubilerar 250 och 150 genom att prata om 250-åringen tryckfrihetförordningen och gratulera 100-åringen Pressens opinionsnämnd.

249. Den sociala punkten 2
I vilket Erik och Jesper skapar god stämning genom att minnas gamla avsnitt och för i bevis hur de sociala medierna och de traditionella nyhetsmedierna mötts i den sociala punkten

248. Bob Dylan och filterbubblan som brast
I vilket Jesper, Erik och kulturredaktören Emma Lundström diskuterar politiska debatter, argumentationen kring Bob Dylans nobelpris, Goodwins lag 2.0 och journalistiken kring amerikanska presidentvalet.

247. Regler
I vilket Erik och Jesper kanaliserar Owe Thörnqvist och beskriver olika orsaker till uppkomst av regler.

246. Svenska Yle
I vilket litteraturvetaren Jenny Jarlsdotter Wikström berättar för Jesper och Erik om förutsättningarna för finlandssvenska medier och skillnaderna mellan finsk och svensk public service.

245. Assange
I vilket Jesper och Erik beskriver vad fallet Assange kan lära oss om offentliga debatter: hur förespråkare för två skilda perspektiv på världens beskaffenhet har svårt att närma sig varandra när de använder en händelse som kvitto för att bekräfta sin världsbild.

244. Stugporr och digitala björnar
I vilket Finn Arne Jørgensen, docent i teknik- och miljöhistoria, pratar med Erik och Jesper om hur teknik påverkar människans närvaro och förståelse av naturen.

243. Det är sant!
I vilket Erik och Jesper gästar ett boksläpp och intervjuar psykologerna Mattias Lundberg och Stefans Söderfjäll om deras nya bok "Det är sant! - det stod ju i tidningen!"

242. Fråga Lund
I vilket Erik och Jesper firar fem år genom att fråga sig själva vem som ska vara frontfigur för populärvetenskap, betydelsen av akademiska titlar, om humanioras roll, och om all casting måste vara som till Boston Tea Party.

241. Kommodifiering
I vilket Jesper och Erik producerar mervärde för sina kunder genom att prata om för och nackdelar med kommersialiseringen av platser, tjänster och värden, samt språkbruket som uppstår i dess kölvatten.

240. Ghostbusters
I vilket Erik och Jesper startar upp säsong 11 med att prata om hur komplex bedömning av film är, eftersom filmupplevelsen kan färgas av så många skilda förutsättningar.

239. Att stjäla argument
I vilket Jesper och Erik diskuterar retoriska för och nackdelar med att två parter använder varandras argument.

238. Bland troll och tankelekar
I vilket Erik och Jesper botaniserar bland logiska resonemang, hjärngympa, fejkade konspirationer och reglerat trams.

237. Dumhet
I vilket Jesper och Erik är naiva nog att söka efter minsta gemensamma dummare.

236. Mingeldalen
I vilket Jesper och Erik småpratar om mingel i Almedalen.

235. Det onämnbara
I vilket det är lite märkligt att Jesper och Erik försöker störa bort så få som möjligt genom att nämna NPM, dog whistle politics, PK-eliten, mörkning och andra delningar. Vad är det de vill egentligen?

234. Sociala medier och obekväma sanningar
I vilket Eva Svedmark, filosofie doktor i informatik, berättar om utmaningarna med att studera normbrytande material på nätet och hur det i mötet mellan människa och teknik skapas en speciell upplevelse av tillit, tid, sanning och förkroppsligande.

233. Komplexit
Under efterspelet kring Brexit användes statistik och information som argument för att utfallet var felaktigt. Jesper och Erik problematiserar dessa typer av argument, samt får besök av en oväntad gäst.

232. Medborgartelevision
I vilket Jesper och Erik spelar in en egen podcast om fördelar och nackdelar med att alla är sin egen nyhetskanal.

231. Fotbollens och kärlekens språk
I vilket Erik och Jesper kommer överens om de konventioner som styr fotboll, krig, läktarvåld, kärlek och strejker.

230. Umeå vill meme
I vilket Jesper och Erik diskuterar presidentval, sommarpratare och Umeå meme-huvudstad 2018.

229. Information overload
I vilket Erik och Jesper diskuterar hur information påverkas av välvilja, avsikt och nördighet.

228. Konsekvensneutralitet
I vilket Jesper och Erik diskuterar douchiga gäster, kompromisslöshet, nyhetsvärdering, publicering vid självmord och medieforskningens behov av ställningstaganden.

227. Ett paraply och en symaskin
I vilket Jesper och Erik pratar med frilansskribenten Håkan Lindgren om magkänsla, dagordning, kulturjournalistik, finansiering, tekniska lösningar, den sunkiga farbrorn, verkshöjd, indiska humanistförbund, utbildning och att hitta sin röst.

226. Vann rätt låt?
I melodifestivalens skugga diskuterar Jesper och Erik hur fokus på omröstningar och valfrihet ibland leder till att fel fråga ställs.

225. Det digitala Sápmi
Gäst: Coppelie Cocq, docent i samiska studier.

224. Medierna i P1
Gäst: Johan Cedersjö, programledare Medierna i P1.

223. Redaktören
Gäst: Elin Leyonberg, adjunkt i journalistik.

222. Informationsparadoxen
I vilket Erik och Jesper konstaterar att det som förut var svårt nu är enkelt - vilket har lett till att det som förut var enkelt nu är svårt.

221. Identitetspolitik
I vilket Jesper och Erik reder ut begreppet identitetspolitik och försöker förklara varför det uppstått.

220. Ledarsidor
I vilket Jesper och Erik påskfirar genom att prata om ledarsidans död och uppståndelse.

219. Det nya medielandskapet
I vilket Jesper och Erik firar jubilaren Twitter genom att låna friskt från andra.

218. Narcissindex Partiklar Inneföring
I vilket Erik presenterar tre nya ord för Jesper.

217. Sport som akademiskt intresse?
I vilket Jesper och Erik visar på hur vetenskapliga förhållningssätt blir allt viktigare inom sportjournalistik.

216. Storytelling som kampsport
I vilket Jesper och Erik nämner exempel på när politisk berättelsebyggande "blir en jiu-jitsu".

215. Ickenyheter
I vilket Erik och Jesper lägger ut ickenyheter som blir nyheter och nyheter som blir ickenyheter.

214. Opinion är ett opium för folket
I vilket Erik och Jesper gör skillnad på diskussioner och förespråkar bortplockade tablåer och inställda program.

213. Supervalpoddarna
I vilket Jesper och Erik använder Bernie Sanders som exempel på betydelsen nya medier har i politiska kampanjer i USA.

212. Den enskildes fel
I vilket Erik och Jesper belyser hur kritik mot elitverksamhet inom idrott och akademi ofta riktar in sig mot enskilda personer och inte verksamhetens förutsättningar.

211. Våldtäkt på män
I vilket etnologen Jens Lindberg berättar om hur sjukvården bemöter manliga våldtäktsoffer.

210. Kommunal skandal
I vilket Jesper och Erik genomlyser vanliga faktorer i fackliga skandaler.

209. Huka er i bänkarna
I vilket Jesper och Erik försöker utröna huruvida det har blivit viktigare med känslor i politisk journalistik.

208. Köln
I vilket Jesper och Erik fastnar i gamla hjulspår: offermentalitet, politisering, generalisering och förenkling.

207. Året från den ljusa sidan
I vilket Erik och Jesper struntar i att sammanfatta året, utan spoilar Star Wars i stället.

206. Studier i USA
I vilket Jesper sammanfattar sin utlandsvistelse med att berätta om skillnader mellan mediestudier i USA och Sverige.

205. Härskartekniker 2.0
I vilket Erik och Jesper formulerar fem nya härskartekniker som uppstått i internets tidevarv.

204. Politic Service
I vilket Jesper och Erik diskuterar huruvida Public Service är politiskt

203. Spotlight på Medieutredningen
I vilket Jesper och Erik recenserar film, bevakning och utredning.

202. Terrorism
I vilket Jesper och Erik reflekterar över bevakningen av terrordådet i Paris.

201. Grabbig stämning
I vilket Erik och Jesper diskuterar efterspelet av "Affären Kringlan".

200. Det är mediernas fel
I skuggan av Medieutredningen konstaterar Jesper och Erik att många skyller på journalister och medier.

199. De-eskalera
I vilket Jesper och Erik pratar om en svensk debatt som eskalerar och hur förklaringar söks istället för lösningar.

198. Framing
I vilket Jesper och Erik försöker rama in hur förståelsen av nyheter formas av hur de beskrivs från början.

197. Och vinnaren är...
I vilket Erik och Jesper beskriver svårigheten med att bedöma kvalitet.

196. USA
I vilket Jesper och Erik pratar om svenska myter om USA.

195. Fotbollssupportrar
I vilket Jesper och Erik pratar om människor i affekt som övertar andra människors fysiska rum.

194. Gamla gubbar och nya medier
I vilket Jesper och Erik identifierar tre förklaringar till Bernie Sanders framgångar.

193. Makten över tanken
I vilket Jesper och Erik noterar att mycket har hänt sedan 1990 och därför föreslår att en ny maktutredning ska göras.

192. Fönster mot verkligheten
I vilket Jesper och Erik diskuterar om Hans Rosling hade rätt och om bilder på flyktingar påverkar.

191. En avhandling
I vilket Mediespanarna firar fyra år genom att sammanfatta vad de kommit fram till.

190. På nyhetsfronten intet nytt
I vilket Erik och Jesper ger tre olika exempel på exempel i medierna.

189. Exemplets makt
I vilket Erik och Jesper noterar att samma enskilda exempel börjar användas som bevis för två motstående åsikter.

188. Ubåt
I vilket Jesper och Erik går på djupet i havsaktuella frågor.

187. Köer
I vilket Erik och Jesper diskuterar olika former av kösystem.

186. Unravel
Gäst: Martin Sahlin, creative director, Coldwood Interactive.

185. Guilt by association
I vilket Erik bevisar gamla teser och Jesper identifierar en orsak till hätskt twitterklimat.

184. Triggervarning
I vilket Erik och Jesper ifrågasätter triggervarningars omfång, definitioner och förespråkare.

183. Almedalen
I vilket Jesper och Erik pratar om Almedalen.

182. Komplexitet
I vilket Erik och Jesper vänder och vrider på sambandet mellan medier och våld.

181. Möten
I vilket Erik och Jesper rapporterar från medieutredningar och fakultetskonferenser.

180. Frånvaro
I vilket Erik och Jesper identifierar tre kategorier av frånvaro.

179. Kulturella trauman på twitter
Gäst: Moa Eriksson, doktorand i Sociologi.

178. Organisationskultur
I vilket Jesper och Erik avhandlar artefakter och olika nivåer av värderingar inom organisationer.

177. Twitterilska
I vilket Jesper och Erik häver ur sig jämförelser mellan twitterilska och allt ifrån magsjuka till roadrage.

176. TSKNAS
Gäst: Petter Bristav, komiker

175. Hundra timmar nyanser
I vilket Erik och Jesper firar hundra samt ger tre exempel på tolkningar med konstiga nyanser

174. SEMST
Gäst: Aron Flam, komiker

173. Streamad musik
Gäst: Maria Eriksson, doktorand i MKV

172. Konvergenskulturen
Gäst: Johan Jarlbrink, docent i MKV

171. I allmänhetens tjänst
I vilket Jesper och Erik diskuterar liberalers syn på public service.

170. En nyhet blir till
I vilket Erik och Jesper uttalar 1-1 fel och påstår att alla nyheter skapas.

169. Moralpanik
I vilket Erik och Jesper diskuterar reaktioner på begreppet husblatte och mediers tendens att skylla utspel på politiker.

168. Multijournalistik
I vilket Erik och Jesper diskuterar cykeldokumentärer och effekten av ökade krav på multikompetens.

167. Nyhetsundvikare
I vilket Jesper och Erik pratar om våldsbejakande extremism och nyhetsundvikare.

166. Längdskidor
I vilket Jesper och Erik snöar in på varför längdskidåkning är en så populär sport.

165. Auckland
I vilket Jesper och Erik är tolv timmar från varandra och diskuterar ursprungsbefolkning.

164. Sveriges unga akademi
Gäster: Emma Sparr, professor i organisk kemi, och Helena Sandberg, docent i MKV

163. Twitterklorianer
I vilket Erik och Jesper pratar om risken med att använda Twitter som journalistiskt verktyg.

162. God morgon
I vilket Erik är morgontrött och Jesper sätter ord på årets hemska start.

161. Nyårsavsnittet
I vilket Jesper och Erik snor en lista från Nieman Lab

160. Snäll jul
I vilket Jesper och Erik diskuterar fälldin- och avpixlateffekter

159. Matematik i medier
Gäst: Lars-Daniel Öhman, lektor i Matematik

158. Jakten på den försvunna relevansen
I vilket Erik och Jesper försöker definiera relevant skicklighet.

157. Stjärnornas Krig
I vilket Erik och Jesper berömmer och kritiserar olika berättelser.

156. Byråkraterna
I vilket Erik och Jesper hyllar, i titel nämnd, yrkeskategori.

155. Seriös toaletthumor
I vilket Erik och Jesper spolar ner olika försök att stärka ethos.

154. Allan Holmström
Gäst: Johan Jarlbrink, lektor i MKV

153. Förenklingar
I vilket Jesper och Erik diskuterar konsekvenser av ytliga beskrivningar.

152. Alla mina kamrater
Gäst: Martin Soneby, komiker

151. Hen
Gäst: Ann-Catrine Edlund, docent i Nordiska språk

150. "Den farliga halvbildningen"
Gäst: Christer Nordlund, professor i Idéhistoria

149. Studentradio
Gäst: Amanda Darehed, ordförande Umeå studentradio

148. Parlamentet, del 2
Gäst: Hanna Söderlund, doktorand i språkvetenskap

147. Hata journalister
I vilket Jesper och Erik funderar på om, och i sådana fall varför, journalister fått dåligt rykte.

146. Alla har fel. Alla har rätt.
I vilket Jesper och Erik försöker nysta upp valresultatet.

145. Tappa fattningen
I vilket Jesper och Erik undrar vad som händer i ett samhälle när självbehärskning är den viktigaste förmågan.

144. Pseudohändelser
I vilket Jesper och Erik pratar om vilka signaler ekonomiska, ideologiska och journalistiska utspel ger.

143. Den lyckliga pessimisten
Gäst: Mattias Lundberg, docent i Psykologi

142. Valaffischer
I vilket Erik och Jesper har olika åsikter om valaffischens nytta och funktion vid valtider.

141. Game of spoilers
I vilket Erik funderar på var gränsen för spoilers går och Jesper vill stänga av.

140. Krig och kärlek, del 2
Gäst: Emma Lundström, kulturredaktör Internationalen

139. Krig och kärlek, del 1
Gäst: Emma Lundström, kulturredaktör Internationalen

138. Godtyckliga gränser
I vilket Erik och Jesper ger sex exempel på nodalpunkter i samhället.

137. VM-kvarten
Det här avsnittet kommer bli omdiskuterat.

136. Den fackliga fightens faser
I vilket Erik jämför ett kilo bajs och Jesper går igenom den fackliga stridens tre delar.

135. Offentliga konflikter
I vilket Erik och Jesper diskuterar arbetsmarknadsfrågor, kommersialisering av vetenskap samt musikrecensioner.

134. Nördigt beteende
I vilket Jesper och Erik pratar om (o)förmågan att sortera information.

133. När allt är lika tar känslorna vid
I vilket Erik och Jesper jämför bilar, universitet och politiska partier.

132. Attityder till invandring
Gäst: Andrea Bohman, doktor i sociologi

131. EU-valet
Gäst: Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap

130. Det som sägs fast det inte sägs
I vilket Erik och Jesper diskuterar diskurser om självmord, etnicitet, skandaler och vallöften.

129. Politiskt korrekt
I vilket Erik och Jesper noterar hur begrepp kan urholkas och användas för att legitimera oförskämdheter.

128. Högt och lågt. Fint och fult
I vilket Jesper och Erik odlar och konsumerar kultur.

127. Konsten att kissa i byxorna
I vilket Jesper och Erik fejkar PR, ropar varg och skriver krigsrubriker.

126. Mediernas påverkan, del 2
I vilket Erik och Jesper börjar med marsianer och slutar med läppstift.

125. Mediernas påverkan, del 1
I vilket Erik och Jesper börjar med Darwin och slutar med marsianer.

124. "Fotbollsvåld"
I vilket Jesper och Erik pratar om fotbollen som både glädje och tragedi.

123. Spökhistorier på nätet
Gäst: Jack Werner, sociala medier-redaktör Metro

122. Ryktet om mediernas död...
I vilket Erik och Jesper konstaterar att allt återupprepas och att ryktet om den annalkande podcast-vintern är betydligt överdriven.

121. Flumskolan
Gäst: Johannes Klenell, redaktör för Galago och seminarieledare för Flumskolan

120. Krigets första offer...
I vilket Jesper och Erik nedrustar krigsrykten.

119. The Bagdad Bob moment
I vilket Jesper och Erik kategoriserar mediernas inramning av revolter.

118. Bildning och skådespel
I vilket Erik och Jesper diskuterar OS och utbildning.

117. Politik och journalistik
Gäst: Emma Lundström, kulturredaktör Internationalen

116. Mindfulness
Gäst: Jenny Eklöf, biträdande lektor i VTM

115. Vetenskapen och journalistiken
Gäst: Jenny Eklöf, biträdande lektor i VTM

114. Speljournalistik
Gäst: Michael Gill, journalist

113. Åsiktskorridoren
I vilket Jesper läser mellan raderna och Erik placerar sig själv i floskelburen.

112. Lokal (sport)journalistik
Gäst: Patrick Krainer, nyhetschef Västerbottens-Kuriren

111. Gott digitalt år
I vilket Erik och Jesper sammanfattar det digitala året och utser årets svenska digitala personlighet.

110. Dekanen och skolan
Gäst: Dekan Per-Olof Erixon, professor i pedagogiskt arbete

109. Opartiskhet och objektivitet inom journalistiken
I vilket Jesper och Erik diskuterar saklighet, politiska artiklar och objektiv rapportering.

108. Lucia
Gäst: Matilda Marshall, doktorand i Etnologi

107. Det medelmåttiga avståndstagandet
I vilket Erik inte frågar hur något kunde ske, och Jesper tar avstånd.

106. Journalistik typ 1
I vilket Erik och Jesper problematiserar kombinationen humor, diabetes och klickjournalistik.

105. De (o)förutsägbara
I vilket Jesper och Erik har svårt att släppa Portugal, barnprogram och polisarbete.

104. Journalistikens förlorade agenda
I vilket Erik och Jesper funderar på om medier håller på förlora sin särställning som dagordningssättare.

103. Storytelling
Gäst: Linn Svensson, doktorand i MKV

102. Blond och blåögd
I vilket Erik undrar varför sportjournalister fokuserar på specifika händelser. Jesper kommenterar fallet Maria.

101. Dataspel
Gäst: Ulf Sandqvist, doktor i Ekonomisk historia

100. Mediespanarna
I vilket Per Melander intervjuar Jesper Enbom och Erik Lindenius om deras erfarenheter av hundra avsnitt mediespanande.

99. Journalistiken och sanningen
I vilket Jesper och Erik gratulerar författare och diskuterar sanningsanspråk och spegelmyter inom journalistiken.

98. Det offentliga samtalet
I vilket Jesper traditionsenligt är förkyld och Erik undrar om humaniora syns eller hörs.

97. Konspirationer
I vilket Erik och Jesper pratar om björntjänster, tillfälligheter och konspirationers likheter med vetenskap

96. Fascism
Gäst: Lena Berggren, docent Historia

95. Mediumspanarna
I vilket Jesper funderar på konsekverna av att haka upp sig på enskilda händelser och Erik kanaliserar kritiken av Det okända.

94. Krig och strykjarn
I vilket Jesper och Erik diskuterar mediebevakningen av Syrien, Lundsberg, folkomröstningar och undervisningstid.

93. The Pirate Bay
Gäst: Tobias Andersson, medgrundare av The Pirate Bay och Piratbyrån

92. Feminismens retoriska problem
I vilket Erik och Jesper diskuterar det problematiska med att ha rätt.

91. Betygsatta exporterade chokladbollar
I vilket Jesper och Erik laddar språket med chokladbollar, betyg och export

90. Den anonyma sanningen
I vilket Jesper och Erik pratar om Flashback, anonymitet och public shaming

89. Mitt sommarlov
Tre avsnitt i ett! I vilka Erik och Jesper försöker definiera hur ett bra sommarprat eller sommarpod ska vara.

88. Till kvällstidningarnas lov
I vilket Erik och Jesper redogör för kvällstidningarnas förtjänster och roll i Sverige.

87. Sara Lidman
Gäst: Anneli Bränström-Öhman, professor i Litteraturvetenskap

86. Facket
I vilket Erik och Jesper funderar på vem som vinner i nyhetsrapporteringen om fackliga strider.

85. Partiledaren
Gäst: Jonas Sjöstedt

84. Crossing Boarders
Gäst: Ida Östensson

83. Stänga ner
I vilket Jesper och Erik berömmer cykelsändningar, samt diskuterar övervakning och nedstängd public service.

82. Den sexuella medelklassmannen
Gäst: Hanna Bertilsdotter-Rosqvist, docent i Sociologi

81. Vår virtuella coffee shop
I vilket Jesper och Erik svettar sig genom veckans händelser som Bakjour, redaktionella coffee shops och husbykonspirationer.

80. The Big Picture
I vilket Erik funderar över åldersdiskriminering i melodifestivalprogram och Jesper sammanfattar åsiktsflöden om upploppen i Husby.

79. Om medier
Gäst: Maria-Pia Boëthius

78. De opedagogiska
I vilket Erik och Jesper pekar ut vanliga missuppfattningar om universitetsutbildning, pedagogik och lärande och avslutar med att diskutera ekonomisk tillväxt. Och stress.

77. Podcasteliten
I vilket Erik och Jesper kartlägger de populäraste podcasternas kopplingar till varandra, samt funderar på om det är bra att alltid visa de(t) extrema.

76. Vi får vad vi beställer
I vilket Erik och Jesper pratar om spex, Reddit, klick och drev. Precis som beställt.

75. Uppdrag granskning
Gäst: Nicke Nordmark, journalist

74. Självutlämnande litteratur
Gäst: Julia Pennlert, doktorand i Litteraturvetenskap

73. Den känslige medelklassmannen
I vilket Erik och Jesper begråter Fringe, skägg och Tommy Nilsson.

72. Det svara avsnittet
I vilket Jesper och Erik nyanserar mediernas bevakning av tränare och näthat.

71. Chefredaktoren
Gäst: Daniel Nordström, chefredaktör Folkbladet

70. Fotbollsjournalistik
Gäst: Erik Niva, journalist

69. Kan studenter svenska?
Gäst: Asbjörg Westum, lektor i Nordiska språk

68. Journalistikens kommersialisering?
Gäst: Ingela Wadbring, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot medieutveckling

67. Rakna tecken
I vilket Erik och Jesper kritiserar räknemetoder, uppmanar till engagemang, filosoferar över hästkött och missar påvens avgång.

66. Politikfestihaten
Gäst: Matti Kataja, Prime

65. "Norrland"
I vilket Jesper och Erik problematiserar Medierna i P1, fyrtioårskalas och mediebilden av Norrland.

64. Självskada
Gäst: Anna Johansson, doktor i Etnologi

63. Det omvanda avsnittet
I vilket Erik och Jesper tar akademisk kvart och pratar om vad de har gemensamt med Mästerkatten.

62. Den stressade professorn
Gäst: Christer Nordlund, professor i Idéhistoria

61. Ett år med klass
Gäst: Linn Svensson, doktorand i MKV

60. Mammas Nya TV Head
I vilket Erik pratar med Bengt Strömbro om TV-Heads och Mammas Nya Kille.

59. Avsnitt X
I vilket Jesper och Erik pratar om deltagande och varför podcaster fungerar.

58. Det oforberedda avsnittet
I vilket Erik och Jesper pratar om vikten av att vara förberedd för det oförberedda

57. Tyckande Journalistik Forskning
I vilket Erik och Jesper med tre exempel försöker särskilja på vad som är tyckande, journalistik respektive forskning.

56. SD-gate
I vilket stadstjänstemännen Jesper och Erik diskuterar vad SD-gate kan lära oss om den politiska debatten i medier.

55. Fan(ged) fiction
Gäst: Maria Lindgren Leavenworth, docent i Engelsk litteratur

54. Valet i USA
Gäst: Ludvig Grahn, gymnasielärare i Engelska

53. Umeå
Gäst: Jakob Mjöbring, kreativ ledare Plakat

52. Konstig fotboll
I vilket Erik och Jesper diskuterar konstprojekt och fotbollseufori

51. Vems replik är det egentligen?
Gäst: Magnus Nilsson-Mäki, Skuggteatern

50. Det där om barn, medier och våld
Gäst: Elza Dunkels, lektor i Pedagogiskt arbete

49. AnfENQA och anamma!
I vilket Jesper och Erik diskuterar utebliven granskning, censur och #Tintin-gate.

48. Tala ut
Gäst: Mattias Lundberg, docent i Psykologi

47. Holmlund
Gäst: Linn Svensson, doktorand i MKV

46. Du kränkta nya jantevärld!
I vilket Erik och Jesper undrar om PK egentligen är PK. We shit you fucking not.

45. Det rimliga avsnittet
I vilket Erik och Jesper diskuterar vad som är rimligt vid olyckor, toalettbesök och departement.

44. Sommarpodspecial
I vilket Jesper och Erik diskuterar våld och podradio

43. Det personliga avsnittet
I vilket Erik och Jesper bryter mot sex riktlinjer och delar med sig av sex saker

42. Rumpchocken
I vilket Erik och Jesper diskuterar fotboll, penalism och annat som hör sommaren till.

41. Det rena engagemanget
I vilket Jesper och Erik diskuterar plogbillar och nitpicking av poddar.

40. Personifiering
I vilket Jesper och Erik pratar om personifieringens positiva och negativa konsekvenser

39. Psykisk sjukdom
Gäst: Stefan Sjöström, docent i Socialt arbete

38. Sandningsrattigheter
I vilket Jesper och Erik sänder helt gratis fotbolls- och sportsnack.

37. Tarta
Om provocerande konst. Med konstvetaren Ann-Catrine Eriksson.

36. Tant
Gäst: Marianne Liliequist, professor i Etnologi

35. Zombie
Gäst: Jonas Danielsson, doktor i Etnologi

34. Score
Gäst: Orvar Säfström

33. Gamla griniga gubbar
I vilket Erik och Jesper försöker hitta teoretiska förklaringar till varför de är griniga.

32. MMA
Gäst: Magnus Stenius, doktorand Etnologi

31. Att visualisera vetenskap
Gäst: Robert Bhatt, doktorand Etnologi

30. Wollongong
I vilket Erik, Jesper och Linn pratar om Australiens morgonteve, svensk exklusivitet och Table of Knowledge

29. Radio Teve Datortek
Gäst: Per Melander, informatör Humanistiska fakulteten

28. Plats 39
Gäst: Simon Lindgren, professor i Sociologi

27. De lattkranktas tyranni?
I vilket Erik och Jesper marknadsför Umeå, tystnar i spiral och hoppar på bandvagn.

26. Femtonde april
Gäst: Jonas Ström, adjunkt i journalistik

25. Den nya informatoren
Gäst: Therese Högberg, informatör

24. Buffy the Torchwood Firefly
Gäst: Josefine Wälivaara, doktorand i Drama Teater Film

23. Medieanpassade handelser
I vilket Jesper och Erik utvecklar sina tankar om det som är nytt, spektakulärt och ligger helt rätt i tiden.

22. MERP
I vilket Jesper och Erik pratar om monster och retoriska ränker

21. Den sociala punkten
I vilket Erik och Jesper förutspår de traditionella nyhetsmediernas frånfälle

20. Ung cancer
Gäst: Hanna Wekell, grundare av Ung cancer

19. Gott nytt ar!
I vilket Erik och Jesper listar 2011 och 2012

18. Mannen i rott
Gäst: Ann-Catrine Eriksson, doktor i konstvetenskap

17. Katten som imiterade Lasse
I vilket Jesper och Erik diskuterar tv-branschens kris, gimmicks, julkalendern, format och kunder.

16. Nobelgeniet
Gäst: Helena Pettersson, doktor i Etnologi

15. 4,2 miljoner
Gäst: Stefan Sjöström, docent i Socialt arbete

14. Vi har bomben!
I vilket Erik och Jesper gräver ned sig i (de digitala) arkiven

13. Tamageti
Gäst: Linn Svensson, programföreståndare för MKV

12. Sche(r)ma(n)ta
I vilket Erik och Jesper glömmer mallen genom att inte presentera sig

11. Parlamentet
Gäst: Hanna Söderlund, doktorand i språkvetenskap

10. Tanketank
I vilket Jesper och Erik diskuterar skillnaden mellan tankesmedjor, PR-byråer och lobbygrupper. Dessutom: vad är speciellt med 2014?

09. Gravande ajournalistik
I vilket Jesper och Erik granskar journalistiken

08. Skrackrorliga bilder
Gäst: Jonas Danielsson, doktor i Etnologi

07. #Trenda
Gäst: Julia Pennlert, doktorand i Litteraturvetenskap

06. Tomas Transtromer
Gäst: Anders Öhman, professor i Litteraturvetenskap

05. Grekland
I vilket Jesper är hes och Erik är fotbollsanalfabet.

04. Underhund
I vilket Erik och Jesper lovebombar

03. Critical Political Economy
I vilket Erik och Jesper diskuterar produktplacering

02. Kultivationshypotesen
I vilket Erik och Jesper har "dressed up friday"

01. Astroturfing
I vilket Erik undrar hur "stadsgympa" uttalas

 
Sök
På gång

«    December 2019    »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Evenemang

Avancerad
sökning »
Stockholms länUppsala länSödermanlands länÖstergötlands länJönköpings länKronobergs länKalmar länGotlands länBlekinge länSkåne länHallands länVästra Götalands länVärmlands länÖrebro länVästmanlands länDalarnas länGävleborgs länVästernorrlands länJämtlands länVästerbottens länNorrbottens län

Idag
Hemma hos nomader: Den färgglada stäppen
Galleri Rääf Stockholm
Halmstadgruppen
Mjellby konstmuseum - Halmstads kommun Hamstad
Formbart & lekfullt
Ramsele Kulturhus
Eva Bertilzon
Hotell Gässlingen Skanör
Julutställning
Galleri Hantverket Stockholm
Ombonat
Studio L2 Stockholm
Marie-Louise Landén
Galleri Elixir Gävle
Höstsalong
Galleri Hultman Åstorp
Galleria Merlino Florence
Galleria Merlino Florence
Utopi på prärien -skuldsatt men syndfri
Upplandsmuseet Uppsala
Julsalong
Galleri Melefors Linköping
Between dream and reality
Galleri Kosmos Vadstena
Monica Cohn
”Staben” matsal Malmö
Utställning med konstnärskollektivet r a k e t a
Örebro konsthall Örebro
Ulla Carlberg
Galleri Magnifik Linköping

Lista dagens evenemang »

Dagens namn
Malena
Malin
Dagens bild
Länkspaninga n n o n s e r
Grand Hotel Stockholm
Konstbiografiskt lexikon
atelier-ajour.se
Sveriges främsta konstportal * Länkar till Svenska Konstnärer *  Links to Swedish Artists
Stiftelsen Konstnärernas hjälpfond
Sveriges Kulturnät, här kan du publicera kulturevenemang!
Louise Hävre
Konservering & Restaurering-Ateljé Catellani
Auctionet ger dig tillgång till lokala auktionshus i både Sverige och Tyskland