SvK, Konst från svenska konstnärer - Nordens största konstutställning
Kultur 1
space
Sökresultat
 DN Kultur & nöje

Lionel Shrivers bok för fördomsfull mot muslimer för svenska förlaget
Bokförlaget valde att inte ge ut Lionel Shrivers senaste roman eftersom "det finns ett problem med hur hon skriver om invandrare i boken". - Det finns människor i boken som talar om muslimer på ett sätt som jag tycker är fördomsfullt och inskränkt. Jag ville inte vara den som ger ut boken, säger förlagschefen Pelle Andersson till Svensk Bokhandel. 

Kontroversiell tavla vandaliserad i Moskva
En 37-årig man har gripits för skadegörelse av Ilja Repins berömda målning "Ivan den förskräcklige dödar sin son" på Tretjakovgalleriet i Moskva. Ryska nationalister avskyr konstverket, men den misstänkte skyller på alkohol. 

Sverige hyllar Lill-Babs i dag
Nästa vecka begraver familjen Barbro "Lill-Babs" Svensson i hennes älskade Järvsö. Men redan i dag hyllas hon av svenska folket vid en öppen minnesgudstjänst.

Tom Malmquist till sin mamma: "Jag lovade att aldrig lämna dig"
"I min sexåriga hjärna fanns det bara en kärlek. Den mellan dig och mig", skriver författaren Tom Malmquist till sin mamma inför mors dag på söndag. 

Sex minnesvärda mammor inom kulturen
I dag firas mors dag - en högtid som introducerades i USA 1905 när Anna Jarvis ville hedra sin egen mammas minne på årsdagen av hennes död. I Sverige har vi firat mors dag sedan 1919, men i kulturen hyllas - eller hatas - mödrarna året runt. Här är sex fiktiva mammor vi minns, goda som onda.

Kiruna mitt i förvandlingen - nu flyttas staden bit för bit
Kiruna håller på att flyttas, bit för bit. Både byggnader och andra värden försvinner längs vägen. Och när ­arbetarstaden rekonstrueras är det för framtiden man bygger: en attraktiv miljö för den moderna människan. DN:s Po Tidholm har besökt en stad i limbo.

Prisregn över Margaux Dietz och Bianca Ingrosso på Guldtuben
Nykomlingarna Margaux Dietz och Bianca Ingrosso utsågs till Årets profil respektive Årets stjärnskott på Guldtuben och vann tre priser var. Men flest priser gick till etablerade Therese Lindgren.

Daniel Craig klar för en ny James Bond-film
Han sa att han var redo att skära upp sina handleder hellre än att spela James Bond.  Trots detta är Daniel Craig nu klar för sin femte film som den brittiske agenten. Regissör blir Danny Boyle från "Trainspotting"-filmerna.

Svenska Akademien tar hjälp av medlare
Svenska Akademien har tagit hjälp av en professionell medlare för att försöka lösa de låsta positionerna mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarande ledamöterna. Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

Reklamfilmer med Morgan Freeman stoppas
Kreditkortsföretaget Visa stoppar sina reklamfilmer med Morgan Freeman, efter anklagelserna om sexuella trakasserier. Samtidigt överväger skådespelarförbundet SAG-Aftra att dra tillbaka det hederspris som delades ut till skådespelaren tidigare i år, skriver New York Times.

Staffan Westerbergs konst i retrospektiv
Konstnären, skådespelaren, regissören och dockmakaren Staffan Westerbergs verk ställs ut i en ny retrospektiv på Eskilstuna konstmuseum i sommar.

En ny generations idoler prisas på Guldtuben
I helgen arrangeras Guldtuben, galan för digitala kreatörer och sociala medieprofiler. Årets gala direktsänds i SVT - ett tecken på att "den gamla medievärlden" börjar förstå de nya profilernas ställning bland unga, säger jurymedlemmen Emanuel Karlsten.

Ståhlis: Hemligboken rymde tristessens långa somrar
Kåseri. Skriver folk dagbok numera? Tveksamt. Men dagboksskrivande är ett bra sätt att reda ut och konkretisera tankar och känslor. 

Greta Thurfjell: Mot den bildskönt buttra hjälten kan man aldrig värja sig
Manstypen från "Twilight" och "Femtio nyanser av honom" går igen i Gertrud Hellbrands roman "Satyricon". Och visst är det lätt att falla för honom. 

Kerstin Ekman: "Jag tror inte särskilt mycket på den här civilisationen"
Kerstin Ekman har älskat blommor ända sedan barnsben. Hennes nya essäbok "Gubbas hage" tar avstamp i den lilla blomsteräng hon själv har skapat och som i 20 års tid har gett henne hemkänsla i norra Roslagen. Men säg den lycka som varar för evigt.

Björn Wiman: Avgå alla - för en gångs skull är läktarramsan rimlig
Veckans massmediala gisslanutväxling kommer inte att rädda förtroendet för Svenska Akademien. Det enda rimliga är en total rekonstruktion - utan politiskt inflytande, skriver Björn Wiman

Måns Zelmerlöw har blivit pappa
Artisten och programledaren Måns Zelmerlöw har med fästmön Ciara Janson fått en son, bekräftar Eurovision Song Contest-vinnaren på Instagram.

Nobelstiftelsens vd: Inte givet med Nobelpris 2019
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser att det alls inte är säkert att Nobelpriset i litteratur delas ut ens 2019. Och flera ledamöter bör nu fundera över sin ställning, säger han. 

Regeringen ger EU tidsfrist om digitalmomsen
Regeringen står fast vid att digitalmomsen i Sverige ska sänkas. Efter att EU i dag misslyckats med en överenskommelse om momssänkning på e-publikationer sätter finansminister Magdalena Andersson (S) en tidsfrist till midsommarafton, rapporterar Sveriges Radio.

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Timell
Rättegången mot TV4-profilen Martin Timell - som har åtalats för våldtäkt - avslutades på fredagen och åklagaren yrkar på två års fängelse.  - Jag hoppas och tror även att vi får en friande dom, säger Timells advokat Hanna Lindblom.

Här är veckans bästa låtar, v. 21
Ozzy, Silvana Imam och Säkert! - här är veckans bästa låtar.

Tidigare Bonnierförläggare startar eget med Modernista
Bonniers tidigare stjärnförläggare Gunnar Nirstedt startar ett nytt bokförlag tillsammans med Modernista Group. Nirstedt/litteratur kommer huvudsakligen att satsa på svensk skönlitteratur.

Harvey Weinstein har överlämnat sig själv till polisen
Den sexualbrottsanklagade filmproducenten Harvey Weinstein anlände strax efter sju på fredagsmorgonen, lokal tid, till en polisstation på Manhattan i New York. Han anklagas för sexbrott mot två kvinnor, uppger polisen.

Komiker inte längre våldtäktsmisstänkt
Förundersökningen mot den svenska komiker som bland annat misstänkts för våldtäkt läggs ner. Åklagarens angivna orsak är brist på bevis.

Herr B: En rejäl rotfyllning är som en sexdebut för övre medelåldern
Kåseri. I dag tvingas norra hemisfärens verkliga pop-kåsör (nåja) till tandläkaren och finner en rimlig inskränkning i det civiliserade samtalet. 

Annika Norlin drabbades av akut klimatångest
På en istäckt sjö i Norrbotten drabbades Annika Norlin plötsligt av akut klimatångest - och gjorde musik. Nu släpper Säkert skivan "Arktiska oceanen".

Säverman: Jailhouse rock - fortsättningen
Kåseri. Al Capones kompositioner i fängelset har nu visat sig vara skrivna av några andra låtmakare.

Konstnärlig frihet i fokus för kulturministern
Konstnärlig frihet står i centrum för Miljöpartiets nya kulturpolitiska program, som presenteras på partikongressen i Västerås på lördag. Det är också en hjärtefråga för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Irans Banksy på väg till Sverige: "Väggmålningarna är min utopi"
TEHERAN. Mehdi Ghadyanloo har gjort över 100 väggmålningar runt om i Teheran.  När myndigheterna förstod att de var en vision om en bättre stad, stoppades han.  DN:s Terese Cristiansson och Thomas Karlsson träffade Irans Banksy i hans ateljé i Teheran. 

Morgan Freeman svarar på anklagelser om sexuella trakasserier
Skådespelaren Morgan Freeman anklagas av åtta kvinnor för att uppträtt opassande eller sexuellt trakasserat dem när de jobbat tillsammans - antingen på filminspelningar eller under pr-kampanjer, rapporterar CNN.

Kristina Lugn: Jag avgår om Horace lämnar
Svenska Akademiens avhoppade ledamöter Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark kan tänka sig att återvända - om Horace Engdahl avgår. Ett krav som Kristina Lugn vägrar att acceptera. "Jag skulle också avgå om han tvingades göra det", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Fåordiga ledamöter kom till - och lämnade Akademiens torsdagsmöte
Kantat av ett stormigt ordkrig mellan kvarstående och avhoppade ledamöter samlades Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm sent på torsdagseftermiddagen. Vid 19-tiden kom några ledamöter ut efter avslutat möte. De hade inte mycket att säga.

Lisa Syrén lämnar "Ring så spelar vi" för kärleken
Hon har hållit svenska folket sällskap på lördagsmorgnarna i 22 år - men snart tackar Lisa Syrén för sig. Nu ser hon fram emot helgerna tillsammans med sin man. - Det är det viktigaste av allt. Att vårda kärleken, säger hon.

Kristina Lindquist: Nu röstar Irland om kvinnors rätt att vara fria människor
Kampen för fri abort är inget abstrakt kulturkrig, skriver Kristina Lindquist. På fredag går Irland till folkomröstning. 

Fredrik Strage: I gamla Gnarp händer det alltid spektakulära saker
Krönikören välkomnade nyligen våren i hembygden Gnarp. Den lokalpatriotiska glöden har inte falnat. Det finns en hel del tvivelaktigt där, men tråkigt blir det aldrig. 

Konsertrecension: Vad håller Icona Pop egentligen på med?
Så mycket bättre och ett sömnigt Gröna Lund - Icona Pop har kosmopolitisk stjärnpotential men slösar bort den. DN:s Sara Martinsson ser en duo som borde lägga sin tid i studion.

George RR Martins "Isdraken" blir film
"Game of thrones"-författaren George RR Martins fantasy-barnbok "Isdraken" ska bli till en animerad långfilm, skriver Variety.

Arne Ruth: Därför måste Nobelpriset befrias från Svenska Akademien
Nu vet vi att Svenska Akademien var ett korthus. En maktstruktur med det högstämda mottot "snille och smak" var infekterad inifrån och ut. Matilda Gustavssons avslöjande av Kulturprofilen i november förra året utlöste ett oundvikligt sammanbrott. Jag sörjer inte Akademiens kollaps. Hugo Lindkvists granskning av sönderfallet i DN 23/5 belyser riskerna med en maktstruktur som bygger på upphöjelse.

Woody Allens son försvarar sin pappa
Woody Allen och Mia Farrows adoptivson Moses Farrow tar nu sin pappa i försvar mot anklagelserna om sexuella övergrepp mot hans syster Dylan Farrow.

Per M: Gnällig gubbe med ord i sinnet
Kåseri. Det man gör och säger avslöjar i alla något om vem man är och vill vara.

 
Sök
På gång

«    Maj 2018    »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Evenemang

Avancerad
sökning »
Stockholms länUppsala länSödermanlands länÖstergötlands länJönköpings länKronobergs länKalmar länGotlands länBlekinge länSkåne länHallands länVästra Götalands länVärmlands länÖrebro länVästmanlands länDalarnas länGävleborgs länVästernorrlands länJämtlands länVästerbottens länNorrbottens län

Idag
Konstvandring i Bohuslän 2018
Konstvandring i Bohuslän 2018 Kungälv
Edsvik Konsthall: Erland Cullberg
Edsvik Konsthall Sollentuna
Shared History
Färgfabriken Stockholm
Kerstin Sarvimäki - fönsterutställning
Sintra Göteborg
Säsongsstart i Linnés trädgård
Linnéträdgården Uppsala
Eva Bertilzon
Hotell Gässlingen Skanör
Hunten Kunst Internationale Manifestie
Ulft Ulft
Galleri The Glass BOX Öland
The Glass BOX Öland mörbylånga
Linet Sánchez Gutiérrez, Cuba - Fotografi/Skulptur
Galleri Rostrum Malmö
Collection Biomus /Life, death and trees
The State Biology Museum named after K.A. Timiryazev Moskva
Children of the Children of the Revolution
Färgfabriken Stockholm
Samlingsutställning
Kamerala villan Mörbylånga
Gästrik Konst-Påskens konstrunda i västra Gästrikland
Gästrik Konst Sandviken
Bevingad flora
Linnéträdgården Uppsala
Galleri Nordic Art vår och sommarsalong
Galleri Nordic Art Stockholm

Lista dagens evenemang »

Dagens namn
Beda
Blenda
Dagens bild
Länkspaninga n n o n s e r
svenska konstnärer är en del av kulturnätverket Kultur1
SvK, nordens största internetgalleri
Skicka ett konstverk som vykort! TRYCK HÄR!
Amanda
Välkommen till Zinkvit konstnärsmaterial!
Välkommen till Zinkvit konstnärsmaterial!
Välkommen till Zinkvit konstnärsmaterial!
Auctionet ger dig tillgång till Sveriges lokala auktionshus på en och samma sajt.
Tomas Lacke