Trafikverket
Kultur 1
space
Sökresultat




 



DN Kultur & nöje

Lotta Olsson tipsar: 60 år sedan Ruth Rendell debuterade
Hon avskydde titeln deckardrottning, arbetade politiskt och var en fenomenal människoskildrare. För sextio år sedan debuterade hon med deckaren "Vem var Doon?".

Elecktra: "Folk blir så märkliga bakom tangentbordet"
När dragshowartisten Robin Werner inte gigar som Elecktra äter han gärna mjukglass och nördar ned sig i sitt papegojintresse. Som den dragqueen han är ser han gärna sina egna låtar tillhöra en kulturkanon. Läs hans svar i DN:s sommarenkät.

Matilda Arborelius: "Stefan Larsson hittar djupet bland de tyngre livserfarenheterna"
Få saker är så mytomspunna som teaterns värld. Denna värld erövrade Stefan Larsson trots - eller kanske tack vare - avsaknad av kulturellt kapital i barndomens Tensta. DN:s Matilda Arborelius har lyssnat på hans sommarprat.

Malin Persson Giolito: "Jag tillhör generation skogsporr"
Någon gång under ett läsande liv dyker den upp, den där scenen. Den kan vara tydlig och upplysande, eller bara oklart upphetsande. DN Kultur har bett fem författare att skriva om sexskildringarna de aldrig glömmer - och om konsten att gestalta erotik. Här skriver Malin Persson Giolito och illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén.

Ståhlis: Bedräglig verklighet
Under en kurs i landskapsmåleri blir kåsören varse hur det i hennes verk som ska föreställa gräsremsan i mitten på en liten grusväg antar likhet med något högst oönskat.

Kristina Lindquist: Det progressiva USA kan knappast sätta sitt hopp till Kamala Harris
I fiktionen har USA:s president länge kunnat vara både svart och kvinna, men mer sällan båda samtidigt. I verkligheten är frågan om vilken version av Kamala Harris som kommer att tillåtas närma sig makten, skriver Kristina Lindquist.

"Hemsk" Sinéad O'Connor-docka dras tillbaka
Ett vaxmuseum i Dublin plockar bort en docka föreställande sångerskan Sinéad O';Connor efter kritik från hennes familj. Hennes bror kallar dockan för "hemsk" och tog själv kontakt med museet för att stoppa den.

Lady Dianas brev till försäljning - avslöjar detaljer om prinsessans liv
Personliga brev som prinsessan Diana skrev till vännen och hembiträdet Violet Collison kommer att auktioneras ut. De bjuder på en unik inblick i hennes liv när hon snart skulle gifta sig med dåvarande prins Charles och tiden när hennes söner var små.

Vargens unge, del 35 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Rebecka Kärde: All kulturkritik börjar med ett intimt möte
Vad händer egentligen när kritikern möter en bok eller ett konstverk? Rebecka Kärde läser Michel Chaoulis nya bok om kritikens väsen - och finner ett underligt sakralt tonläge.

Bar Nombre: Alla inblandade tycks vara ense om att krogen har blivit en institution
Moderna krogklassiker. Det är något kaxigt i att våga luta sig tillbaks och inte ens försöka hänga med, och det verkar gå hem, konstaterar DN:s Krogkommission. På Bar Nombre är det, tolv år efter öppning, fortfarande fullt på uteserveringen och fullt i den stora matsalen.

Falskt soffskämt om JD Vance startar memexplosion online
Soffmem sprider sig som ogräs på sociala medier där Donald Trumps parhäst JD Vance påstås ha en sexuell dragning mot sittmöbeln. Anledningen? Ett fabricerat skämt som fått fötter, rapporterar USA Today.

Dragplåster ställer in Way out west - och ersätts
Ökenrockbandet Queens of the Stone Age var ett av årets stora dragplåster på festivalen i Way out west i Göteborg. Nu ställer bandet in och ersätts av Jack White, meddelar arrangören Luger i ett pressmeddelande.

De blir första metalbandet på OS
Den franska gruppen Gojira kommer att uppträda på fredagens öppningsceremoni för OS i Paris - och blir därmed historiska. Det blir nämligen första gången ett metalband spelar på en öppningsceremoni i OS, skriver Forbes.

Händel lockar fram sommarnattens leende på Confidencen
Confidencen i Ulriksdal gör Händels barockopera "Alcina" med en trollkraft som gör en förstenad värld mänsklig. Det är lekfullt, spirituellt och svidande vackert, skriver Björn Wiman.

David Norlin: Jag tränar på att släcka mina kreativa impulser
David Norlins tegelstensroman "Vikarien" påstås handla om en helt vanlig människa. Så vanlig, normal och genomsnittlig att hon har kallats tråkig, trist och banal. Men det är inte alltid som två personer ser exakt samma sak när de betraktar ett motiv. Boksommar har gått på konstmuseum med författaren.

Kulturdebatt. Triumfens ögonblick var nära i Paris 1924
För hundra år sedan talade hela Sverige om den olympiska fotbollen. Det svenska lagets framfart slog världen med häpnad, men de föll i semifinalen. Jesper Högström ser tillbaka på OS i Paris 1924 när proffsen skulle vara friska och glada amatörer.

Isak Fritzon: Sofi Jeannin försvarar den klassiska musiken med dess vassaste vapen
Den svensk-franska stjärndirigenten Sofi Jeannin stör sig på OS-invigningens sexistiska inslag och rycker ut till den klassiska musikens försvar. Isak Fritzon har lyssnat.

Johan Croneman: Mordiska Hamas tog skydd i sina tunnlar och offrade de civila
Vilka alternativ hade egentligen Israel efter Hamas massaker på judar den 7 oktober 2023? Det är en fråga som kräver svar bland alla tvärsäkra åsikter, skriver Johan Croneman.

Säverman: Leta p-plats och äta glass
Småstaden Trosa har mer än sitt pittoreska promenadstråk utmed ån och raden av glasstånd, nämligen parkeringsplatser. Vid dessa tillbringade kåsören och hans medresenärer halva eftermiddagen i ofruktsamt sökande efter en ledig sådan.

Pinks generositet mot publiken på Strawberry arena är berörande
När Pink tar sig an Strawberry arena i Stockholm med turnén Summer carnival ger hon plats åt alla sina sidor som artist. Generositeten i de mest publikfriande partierna är berörande. Men när hon går ner i energi avslöjas hennes största svaghet, skriver DN:s Sara Martinsson efter konserten.

Gene Simmons har aldrig varit full: "Jag ville inte göra mamma besviken"
I slutet av juli gör Kiss sångare och basist Gene Simmons två konserter i Sverige med sitt eget band. Genom åren har rockikonen gjort sig omtalad för mycket - bland annat för sin långa tunga och för att ha missbrukat sex i stället för alkohol och droger. - Jag har förmodligen några barn som springer runt i Sverige, säger han till DN.

Vargens unge, del 34 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Här är tio evenemang för en lyckad helg i Stockholm
Operan "Alcina", jazz med Bobby Medina, och mat från både nu och 1700-talet - DN:s Emmakarin Hallheden tipsar om de bästa premiärerna, konserterna, utställningarna och evenemangen, hämtade från DN:s Kalendarium.

Mårten Blomkvist: Filmerna där stämningen spelar huvudrollen är en lyx att svepas in i
Stämningsfilmerna, där ett melankoliskt mellanläge är viktigare än handlingen, hade sin storhetstid på sextio- och sjuttiotalen. I dag är de mer spridda överraskningar i utbudet, som "En enda man" från 2009 och nu aktuell på SVT Play. Mårten Blomkvist ser om den och känner sig lyxig.

Dansband i upprop: "Vi är också kultur"
Dansband är också kultur, menar verksamma inom dansbandsbranschen som gått ihop i ett gemensamt upprop. - Det här är en fråga vi har stridit om sedan 90-talet, säger Lasse Lundberg, kapellmästare i dansbandet Blender.

Jennifer Aniston kritiserar JD Vances "cat lady"-utspel
I ett klipp från 2021 pratar JD Vance om "barnlösa cat ladies". Nu kritiseras han av skådespelaren Jennifer Aniston.

Filmlistan vecka 30: Marvelkomedin "Deadpool & Wolverine" har allt
"Deadpool & Wolverine", den trettiofjärde superhjältefilmen från Marvel-universat, går rakt in på veckans topplista. Det lyckas däremot inte veckans andra biopremiär, "Den fallande stjärnan", att göra.

Universitet överlåter samiska föremål
Uppsala universitet överlåter ägandet av 84 samiska föremål till Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum.

"Den fallande stjärnan" är roligast bara för de inblandade
Regissörsduon Fiona Gordons och Dominique Abels signum har alltid varit kombinationen av vimsigt charmiga berättelser och lyriska dansscener. Men dubbelångarthrillern "Den fallande stjärnan" saknar ett bultande hjärta, skriver Wanda Bendjelloul.

"Norma" får premiär på Opera på Skäret: "Helst ska alla gråta"
I helgen är premiär för Bellinis opera "Norma" på Opera på Skäret - ett gammalt sågverk i Bergslagen, känt för sin akustik. En av två sångare som gör titelrollen är Sonja Saric.

Kristina Lindquist: Varmaste dagen någonsin - då kastar vi modiga människor i fängelse
På måndagen uppmättes den varmaste dagen någonsin på jorden. Under tiden pratar vi om vädret - och ser på när samhället skärper repressionen mot klimataktivister, skriver Kristina Lindquist.

Jemaine Clement: "Terry Gilliam är skrämmande uppfinningsrik"
Taika Waititi och Jemaine Clement har omvandlat Terry Gilliams spralliga kultklassiker "Time bandits" till en sjövild äventyrsserie. Nicholas Wennö har pratat med den nyzeeländska stjärnduon om tidsresor, historiskt stöldgods och deras kärlek till Lisa Kudrow.

"Insidan ut 2" slår rekord - drar in miljarder
Pixars "Insidan ut 2" har blivit den mest inkomstbringande animerade filmen som gjorts, rapporterar CNN. Detta efter att ha dragit in 1,46 miljarder dollar, motsvarande 15,7 miljarder kronor, sedan premiären.

Hans Strandberg: Kim Söderström visar en vardag där arbetare sover på skitiga madrasser
Fackledaren Kim Söderström tar oss med dold ilska ut i ett arbetsliv av dödsolyckor och usla löner vi inte känner till eller vill blunda för. Hans Strandberg har lyssnat.

EU: Att skriva om musik
Det är en passerad gärning, rockskribentens, som kåsören här påminner sig om. Hon konstaterar att lyssnandet till musik kräver helt andra egenskaper än spelandet och skrivandet av densamma.

Little Jinder vill att gästerna trippar i kyrkbänken
Allt fler svenskar vill välja spellistan på sin egen begravning. Så även musikkännare och utövare. Här är låtarna som de hade velat "höra" - från andra sidan.

Allt fler väljer musiken till sin egen begravning
Det blir allt vanligare att planera inför sin egen begravning och framför allt är det musiken man vill påverka. Den blir ett sista individuellt uttryck, säger personer i begravningsbranschen. - Jag har hört Ebba Gröns "800 grader" på kyrkorgel. Det var väldigt speciellt, berättar begravningsentreprenören Conny Sohlberg.

Vargens unge, del 33 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Sammy Obeid skämtar om Israel-Palestina-konflikten: "Jag insåg att det var min uppgift"
Sammy Obeid är ståuppkomikern som blivit en av den globala Palestinarörelsens starka röster. Med avstamp i sina amerikansk-palestinska rötter gör han samhällskommenterande standup som utmanar och förlöser. På torsdagskvällen uppträder han i Stockholm.

Kan Tiktok hjälpa Kamala Harris att vinna valet?
Vicepresidenten Kamala Harris trendar på sociala medier och hennes virala klipp när hon dansar eller skrattar delas febrilt. Men är Tiktok tillräckligt stort och inflytelserikt hos unga för att hjälpa henne att bli den första kvinnliga presidenten?

Dåtida manliga särlingar i givande möten med nutida kvinnliga konstnärer
Den säregne naivisten Lim-Johan är aktuell på Hallwylska museet, parallellt med särlingen Stefan Johansson på Thielska galleriet. Båda har själsfränder i nutiden och Birgitta Rubin ser dialoger genom tid och rum.

De får riksspelmännens finaste pris
Årets Zornmärke i guld tilldelas i år två musiker - Siw Burman och Simon Simonsson.

Per Svensson: Nittiotalet var ett fruktansvärt årtionde
Sommaren 1994 har ett drömskt romantiskt skimmer av solsken och gröna fotbollsplaner över sig, men i själva verket var Sverige då ett land med skärande dissonanser. Per Svensson drar sig till minnes ett fruktansvärt årtionde.

Alexander Ekman gör dansnummer till Paralympics
Den svenske koreografen Alexander Ekman ska koreografera ett stort dansnummer till Paralympics invigning i Paris den 28 augusti, enligt Paralympicskommitténs hemsida.

James Blake till Way out west
Den brittiska singer-songwritern och producenten James Blake är klar för Way out west, det meddelar arrangören Luger i ett pressmeddelande.

Bok återlämnad - 47 år för sent
En bok har återlämnats till ett bibliotek i Orkney, Storbritannien 47 år för sent. Samma bibliotek har dessutom mottagit två nästan lika försenade böcker inom loppet av sju år. - Lyckligtvis ger vi inte böter för försenade böcker, säger John Peterson, som arbetar på biblioteket.

Kulturdebatt. Kurdo Baksi: Har Nike glömt att även kurder har fötter?
Varför väljer Nike att strama åt artisters yttrandefrihet i en tid då det fria ordet stryps alltmer? Kurdo Baksi känner stanken av girighet snarare än fotsvett och undrar om skotillverkaren glömt att även kurder har fötter.

"Deadpool & Wolverine" har russin i överflöd men inte så mycket till kaka
Å ena sidan har "Deadpool & Wolverine" allt: snuskdialog på hög metanivå varvas med tjusigt orkestrerade blodbad till klockren musik. Å andra sidan spottar den ur sig så mycket skitsnack och intriger att allt blir en kladdig massa, skriver Kerstin Gezelius.

Tv-serien "Veeps" fans ser amerikansk politik kopiera fiktionen
Fans av komedin "Veep" har börjat jämföra tv-seriens handling med dagens politiska situation i USA. Nu påminner satirseriens skapare om att det bara är fiktion.

Emma Corrin: "Jag tycker att skurkar är roligare"
Spela hjälte eller skurk? Valet är lätt för Emma Corrin som iklär sig rollen som Cassandra Nova i sommarens stora Marvelfilm "Deadpool & Wolverine". En oberäknelig och ondskefull tvilling till Charles Xavier från den framgångsrika filmserien X-men.

Matilda Arborelius: Drabbande när Kenza talar om pappans förödande alkoholism
Influeraren och bloggaren Kenza Zouiten Subosic minns en barndom kantad av gråt, bråk och skrik, färgad av pappans alkoholism. Hennes program följer en klassisk Sommardramaturgi på temat framgångssaga trots sårig uppväxt.

Lotta O: Elegi över en gammal motorcykel
När kåsören fick syn på motorcykeln särbon var spekulant på så hände något oväntat. "En slags halv bil", en han, ocool, kärlek på studs. Nu är Beppe på väg att glida henne ur händerna.

Blueslegendaren John Mayall är död
Den brittiska blueslegendaren John Mayall har dött, 90 år gammal. Han spelade munspel och klinkade sitt turnépiano i mer än sextio år men nådde aldrig samma stjärnstatus som många av de unga musiker han tog sig an på deras väg upp.

Vargens unge, del 32 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Viola Bao: Hur fortsätter man sin sommar i massutplåningens tid?
Samma sol som lyser kusligt sval över Stockholm bränner samtidigt bort det sista dricksvattnet i Gaza och får öppna sår att ruttna. Viola Bao läser Johannes Anyurus bok "Faktan" där sakliga redogörelser om död ställs mot poetiska röster och ett omätbart lidande.

Nike plockar bort Robin Nazaris låt från reklamfilm
Sportmärket Nike får kritik efter att ha tagit bort en låt från en reklamfilm. Låten av den svenska artisten Robin Nazari innehåller textrader om Kurdistan. Nu menar Nazari och hans manager Alex Strehl att Nike tagit bort låten av politiska skäl. - Det finns inga politiska referenser i den här låten, säger Alex Strehl som är manager till Robin Nazari.

Emmakarin Alaska Hallheden: Varför är kvinnor alltid så elaka mot varandra i kulturen?
Den brittiska författaren Saba Sams debuterade för två år sedan med den prisade "Skicka nudes". Men Emmakarin Alaska Hallheden finner hennes skildringar av kvinnlig vänskap lika tråkiga som många andras. Varför är kvinnor alltid så elaka mot varandra i kulturen?

Martin Widmark: Läsningen är en förutsättning för demokratin
Martin Widmark är Sveriges mest lästa barn- och ungdomsförfattare, hans berättelser om LasseMajas detektivbyrå är för många en port till böckernas värld. Här delar han med sig av sina tankar om en ödesfråga: Hur får vi de unga att läsa?

Erik Åsard: Nu är Trump åldringen - Kamala Harris framstår som rena junioren
Det amerikanska presidentvalet ser nu ut att stå mellan den snart 80-årige Donald Trumps nostalgiska machopolitik och den knappt 60-åriga Kamala Harris nystart för ett mångkulturellt USA. Erik Åsard blickar tillbaka och finner en historisk parallell till dagens situation.

"Joker"-uppföljare på filmfestivalen i Venedig
Inga svenska spelfilmer kom med i Venedigs huvudtävling men dokumentärfilmaren Göran Hugo Olssons "Israel Palestina på svensk tv 1958-1989" får världspremiär under festivalen.

Nyskriven musik av nyligen avlidne Ulf Dageby
Hur låter en bok? Nationalteaterns sångare Ulf Dageby var en av flera svenska kompositörer som fick frågan. I dagarna är det urpremiär för hans musikaliska tolkning av Johan Jönsons diktsamling "Efter arbetsschema".

Plakett stulen från Spela Shoreline-stenen
"Spela Shoreline"-stenen i Göteborg har blivit av med sin gyllene plakett, rapporterar P4 Göteborg.

Martin Nyström: Så visar operan konstens koppling till de olympiska spelen
Operakonsten hade redan från början en särskild närhet till de olympiska spelen. En länk som realiserades fullt ut i "L';Olimpiade". Men tvekampen som uttrycksform har funnits ändå från antiken och fram till dagens hip hop, skriver Martin Nyström.

Snoop Dogg utvald till att bära OS-facklan
Den amerikanske rapparen Snoop Dogg har valts ut till att bära OS-facklan. Han kommer att bära den olympiska elden genom gatorna i Saint-Denis, Parisförorten där Olympiastadion och vattensportanläggningar ligger.

Tonsättaren Anna Einarsson: "Jag lever mig in karaktärerna"
Den 26 juli är det premiär för operan "Fotografen" på Vadstena gamla teater. - Vi tänker oss fotosessionen som lite av en bikt, säger Anna Einarsson som skrivit musiken. DN har träffat en tomatodlande tonsättare som gjort bredden till sitt signum.

Niklas Wahllöf: Kristian Matsson vill tacka musiken - och Dalarna
Kristian Matsson, mer känd som den framgångsrike singer/songwritern The Tallest Man on Earth, låter hemtrakterna i Dalarna och det sympatiska i musiken prägla sitt program. Men också politiken. Niklas Wahllöf har lyssnat.

The Four Tops sista originalmedlem är död
Den sista originalmedlemmen i klassiska soulbandet The Four Tops, Abdul "Duke" Fakir, har gått bort, skriver Rolling Stone Magazine. Han blev 88 år gammal. Abdul Fakir var The Four Tops förstetenor och den siste levande originalmedlemmen innan han gick bort i hemmet i Detroit.

Nisse: Ett fyrriksröse hade ändå varit något
Ställen där fyra länder möts är mycket, mycket ovanligare än treländersvarianten, där vi ju är med med vår delningspunkt Treriksröset. Med en kåsör som verkligen är bevandrad i ämnet följer här en lektion som tar oss långt bort från betongklumpen i norr.

Vargens unge, del 31 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Martin Gelin: Bidens stöd till Netanyahus krig stötte bort de unga väljarna
Unga amerikaner varnade tidigare än andra för att Joe Biden borde lämna presidentvalet. De hånades som världsfrånvända, men visade sig ha rätt. Problemet var inte bara Bidens ålder, utan även oförmågan att stoppa Israels våld mot civila i Gaza, skriver Martin Gelin.

AI gör hela Nöjesguidens senaste nummer
Nöjesguiden meddelar under måndagen att de har skrivit sitt senaste julinummer med hjälp av AI.

Så blev kokosnötter en symbol för Kamala Harris
Kamala Harris popularitet får skjuts av virala mem med hennes skrattsalvor och en anekdot om vad hennes mor brukade säga. För vicepresidentens chanser att avancera kan det vara betydelsefullt: de unga vänsterväljarna är en viktig grupp.

Bästsäljaren "Yellowface" blir lika delar satir och tragedi om fulspelet i förlagsbranschen
I sin nya roman biter Rebecca F Kuang den hand som fött henne - bokbranschen med dess exploatering av ras och genus. Johanna Käck läser en bok som kanske inte riktigt går hem hos svenska läsare.

Discodrottningen Evelyn Thomas är död
Evelyn Thomas, discodrottningen som bidrog till att definiera high-nrg-scenen inom dansmusiken, är död. Det skriver Billboard. Hon blev 70 år.

Full fart när Shakespeare drar fram med Teatervagnen
Det är oklart om "Berättelsens början" lär den unga publiken något om bardens dramatik men Teatervagnens vilda Shakespearemix är klart engagerande för alla åldrar, skriver Pia Huss som har sett sommarturnén på Gotland.

Folkmusikern Happy Traum är död
Folkmusikern Happy Traum, som under sin karriär bland annat samarbetade med Bob Dylan, är död. Det skriver Deadline. Han blev 86 år gammal.

"Berättelsen om framtiden" blir lätt för stor och svepande
"Berättelsen om framtiden" är en rik och lärd historia. Men bokens stora grepp tycks tyvärr vara något av en litteraturens fiende. Läsaren kastas mellan extrema detaljer och svepande profetior. Kristina Lindquist brottas med trenden "big history".

Störningsjouren: Välj ett bra bandnamn, inte ett menlöst
Under vinjetten Störningsjouren är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. Denna vecka stör sig Kajsa Haidl på alla menlösa band- och artistnamn.

Så har kulturen tagit plats i de olympiska spelen
När OS i Paris invigs senare i veckan gör breakdance entré som ny gren. Det är långt ifrån första gången som ett kulturuttryck ges utrymme på den olympiska arenan.  Exemplen är flera - från poesi och skulptur till arkitektur och rytmisk gymnastik. - OS har alltid haft en lite upphöjd idé om vad idrott ska vara, säger idrottshistorikern Jens Ljunggren.

Erik Ohlsson: Karin Olofsdotter rivstartar men tappar farten
Karin Olofsdotter, svensk ambassadör i Ryssland, börjar med att berätta hur hon hedrar den mördade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Men efter hand blir hennes sommarprat alltmer konventionellt. DN:s Erik Ohlsson har lyssnat.

Kalena: Det är annat med alla katterna
Kalena får en ny sängkamrat och påminns om vem hon kunde ha varit.

Vargens unge, del 30 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Vecka 29 i bilder - se världen genom DN-fotografernas ögon
Hur ser tiden ut? DN:s bildredaktör Amanda Lindgren har valt ut fem fotografier som speglar Sverige och världen just nu. Här är bilder från vecka 29, 2024.

Elin Peters: Niklas Ekstedt är redo att släppa in vikingarna i köket
Personliga berättelser om grundsmakerna kryddar en klassisk Sommarberättelse om hur revanschlust till slut gjorde att Niklas Ekstedt hittade hem i köket. DN:s Elin Peters har lyssnat.

Min kulturhistoria: Robin Nazari om verken som speglat hans liv
I serien Min kulturhistoria berättar sommaraktuella kulturpersonligheter om verken som präglat deras liv. Denna vecka skådespelaren Robin Nazari som särskilt minns Elisabeth Kübler-Ross bok "Döden" och dokumentären "Vägen till Diyarbekir".

Jan Eklund: Det unga Spanien räddade fotbollen under den största sportsommaren i mannaminne
EM i fotboll och Wimbledon hann knappt avslutas innan British Open i golf och tennisen i Båstad drog igång. Och snart börjar OS. Jan Eklund ser sporten där pengarna styr - men ännu inte allt.

Jessica: Behöver vi verkligen ett senilsnöre för mobilen?
Vari ligger NK:s omtanke att designa ett senilsnöre för mobilen när 100 procent av användarna är djupt mobilberoende? Det är sådant man kan fundera över inför sommarens digitala detox.

Sommartipset: Vackert och ögonöppnande om hotade arter
Sommartipset. Varje vecka under sommaren tipsar DN Kulturs medarbetare om en godbit värd att uppmärksamma. Denna vecka har Birgitta Rubin fastnat för en broderiutställning på Vetlanda museum som levandegör rödlistade arter.

Vargens unge, del 29 av 57
Läs tidigare avsnitt här

Ulrika Knutson: Eva Swartz Grimaldi hade en unik bredd i kultur- och näringslivet
Eva Swartz Grimaldi är död, 68 år gammal. Närmast sörjande är maken Salvatore Grimaldi och hans barn, och brodern Richard Swartz. Hennes professionella mångsidighet och värme är det kollegan och vännen Ulrika Knutson minns starkast.

Birgitta Bjerke: "Man kan säga att jag målar, men med garn"
Birgitta Bjerke har tagit sig fram genom popkulturen med sin virknål. Hon var i händelsernas mitt i "Swinging London" och virkade plagg till stjärnor som Eric Clapton, och har som kostymör satt avtryck i filmer som "Paris, Texas". DN:s Sara Kristoffersson har träffat den ständigt aktuella garnkonstnären.

Rasande egensinnigt om att kasta ljus över det kollektiva minnets blinda fläckar
I sin roman "Belladonna" ger den kroatiska författaren Dasa Drndic litterär form åt några av 1900-talets värsta förbrytelser - deras förutsättningar och efterverkningar. Rebecka Kärde går vilse i en kraftfull roman och dess oländiga terräng.

Isak Gröndahl skriver vederkvickande om unga mäns vanmakt och lumpna små misslyckanden
Novellerna i Isak Gröndahls debut "Symptom" befolkas av ynglingar som är cyniska i tanken, obekväma i mötet - och ändå märkligt älskvärda. Sandra Stiskalo anar ett lovande författarskap.

Lotta Olsson tipsar: 5 x Litteraturbanken
Litteraturbanken digitaliserar äldre litteratur, gratis att läsa - barnböcker, kåserier och klassiker om vartannat, och dessutom en massa kringmaterial.

Ia Genberg: Låt läsaren slippa få författarens glänsande ollon rakt i ansiktet
Någon gång under ett läsande liv dyker den upp, den där scenen. Den kan vara tydlig och upplysande, eller bara oklart upphetsande. DN Kultur har bett fem författare att skriva om sexskildringarna de aldrig glömmer - och om konsten att gestalta erotik. Här skriver Ia Genberg och illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén.

Matilda Källén: Josefine Jinder är störig och psykotiskt nykär - men ibland hugger det till på riktigt
Josefine Jinder bjuder på banala, drastiska sanningar. Det är ett irriterande Sommarprogram, men det känns också sant. DN:s Matilda Källén har lyssnat.

Kurdo Baksi: Vågar Tobias Billström slå fast att Turkiet ockuperar norra Cypern?
Det är nu 50 år sedan Turkiet invaderade Cypern och ockuperade norra delen av ön. Kurdo Baksi uppmanar nu Tobias Billström (M) att bli den första svenska utrikesminister som fastslår ockupationen som just en ockupation.

Catia Hultquist: Rösten i telefonen säger att jag har ett bortglömt konto med pengar
Minst en gång om dagen i flera veckors tid ringer telefonen - det är olika personer varje gång, men alla utlovar de pengar. Bedrägerier är den typ av brott som ökar mest - och offren är inte sällan i ett sårbart tillstånd, skriver DN:s Catia Hultquist.

EKG: Yngre än äldre äldre
70-årsdagen ligger fortfarande en bit bort, både för kåsören och hennes väninna Pyttan, båda 69.  Inget grubblande över det, blott ett konstaterande. Däremot har EKG svårt med mångas negativa uppfattning om begreppet fruntimmer.

 
Sök
På gång

«    Juli 2024    »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Evenemang

Avancerad
sökning »
Stockholms länUppsala länSödermanlands länÖstergötlands länJönköpings länKronobergs länKalmar länGotlands länBlekinge länSkåne länHallands länVästra Götalands länVärmlands länÖrebro länVästmanlands länDalarnas länGävleborgs länVästernorrlands länJämtlands länVästerbottens länNorrbottens län

Idag
Roddarhusets samlingsutställning 2024
Galleri & Cafe Roddarhuset Vaxholm
Ingrid Schöön Holmberg
Vadstena Konstgalleri Vadstena
Inblick Tillbakablick
Sundsvalls museum Sundsvall
Sommarutställning Galleri Södra Ås Kultur
Galleri Södra Ås Kultur Sunne
Sommarutställning med konsthantverk och 25 års firande på Galleri Hantverket
Galleri Hantverket Stockholm
Utställning på Gamla Kraftstationen
Gamla Kraftstationen i Deje Deje
Sydosten United
Konsthall Ronneby Ronneby
Skapelsen fortsätter/Livsmod
sunne kyrka sunne
Vernissage Sommarsalong
Galleri Ensta krog Täby
VSKG Smygehus Havsbad
Smygehus Havsbad Smygehamn
Bothniasalonen 2024
Luleå Konsthall, Kulturhuset Luleå
Klack & Lack
Galleri Riddaren Stockholm
Lena Cronström
Blå Hallen Höganäs
Seija Ailisdotter
Hamnplan 1 76151
Sommarutställning Galleri Södra Ås Kultur
Galleri Södra Ås Kultur Sunne

Lista dagens evenemang »

Dagens namn
Marta
Dagens bild
Länkspaning



a n n o n s e r
Konstbiografiskt lexikon
Moderna Museet
Stiftelsen Konstnärernas hjälpfond
Omkonst - konstnärer skriver om konst. Susanna Slöör & Leif Mattsson
LÄKARE UTAN GRÄNSER
Nordiska museet
SvK, nordens största internetgalleri
Konservering & Restaurering-Ateljé Catellani
CSN, Ska du börja studera? Eller vill du veta mer om hur och när studielånet ska betalas?