SvK, Konst från svenska konstnärer - Nordens största konstutställning
Kultur 1
space
Sökresultat
 DN Kultur & nöje

Kinesisk författare fängslad för erotisk roman
En kinesisk författare har dömts till 10 års fängelse för att ha skrivit och sålt en roman som innehåller sexscener mellan två män, skriver BBC.

Katarina Gunnarsson får Per Wendel-priset
Katarina Gunnarsson, reporter på Sveriges Radios program Studio Ett, får Per Wendels pris för årets nyhetsjournalist, skriver Expressen i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket granskar inte museernas vinavtal
Nationalmuseum och Moderna museet har bytt till sig stora mängder vin mot marknadsföring utan att bjuda in till anbudsgivning. Konkurrensverket bestämde på måndagen att de inte ska granska museernas avtal med vinimportören.

De får ta fram kandidaterna till Nobelpriset i litteratur - fem personer utanför Akademien
I somras avvisade Svenska Akademien kravet, men nu har den bestämt sig för att låta externa ledamöter ingå i kommittén för Nobelpriset i litteratur.  Fem personer utifrån tar plats i den nya kommittén, däribland författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer.  Akademien bekräftar att kommittén får ett tvåårigt uppdrag.

Jan Eklund: Annie, get your gun till förhandlingsbordet
Annie Lööf, överallt Annie Lööf. Men nu ska det "sonderas" i det tysta.

Metallica ger 100 000 dollar till Kaliforniens brandkamp
Metallica donerar 100 000 dollar, motsvarande strax över 900 000 svenska kronor, till hjälparbetet kring den brand som rasar i Kalifornien, rapporterar Rolling Stone.

Nya "Harry Potter"-spinoffen sågas i USA
"Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott" går in som etta på biotoppen i USA efter helgen. Men den har sålt 16 procent färre biljetter än föregångaren "Fantastiska vidunder och var man hittar dem", skriver New York Times.

Upphittad "Picasso" var pr-kupp
Den målning som hittades nedgrävd i en rumänsk skog var inte ett förlorat mästerverk av Picasso.

Bränderna stoppar inspelningar i Hollywood
Bränderna som rasar i Kalifornien ställer till det för Hollywood, där en populär inspelningsplats slukats av lågorna. Att bygga upp den historiska staden där delar av "Westworld" spelats in kan ta två år.

Alien: Tro inte att jag hämnd-borrar
Kåseri. Ibland måste man borra. Ibland måste man ha fest. Men det gäller att välja sina tillfällen. Det gör Elin "Alien" Peters.

Språkkrönika: Skillnad på slang och förortssvenska
SPRÅKKRÖNIKA. I slutet på 1980-talet uppmärksammades "rinkebysvenskan" i Stockholms västra förorter. Den flerspråkiga miljön visade sig vara särskilt kreativ för ungdomsspråket och förortsslangen var ett faktum.

Helena Lindblad: HBO:s Ferranteserie är hundraprocentigt lojal med de unga kvinnorna
Läsarna av Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna" kommer att känna igen sig i HBO:s filmatisering. En intim, våldsam och vacker skildring av komplex kvinnlig vänskap.

"Fortnite" framröstat till årets spel
Det omåttligt populära onlinespelet "Fortnite" vann pris för årets spel på Golden Joystick Award i London, skriver  Gamesradar. Spelet vann även kategorin årets tävlingsspel.

Konstnärsklubben som fortfarande portar kvinnor
Konstnärsklubben kallar sig världens äldsta sammanslutning för konstnärer och portar fortfarande kvinnor. Flera försök har gjorts för att ändra reglerna och tillåta kvinnligt medlemskap. Men förslagen har alltid röstats ned. Nu kommer Nya konstnärsklubben - där män inte är välkomna.

Stulen Picasso-målning kan ha hittats i Rumänien
En av sju målningar som försvann i en konststöld i Nederländerna för sex år sedan kan ha hittats i Rumänien.

Peter Englund ångrar att han blev ständig sekreterare
"En på flera vis skakande upplevelse" och ett "misstag" säger Peter Englund om sin tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien till Söndagsintervjun i P1. 

Monroes Golden Globe-statyett såld för rekordsumma
En av Marilyn Monroes Golden Globe-statyetter har sålts på auktion för rekordsumman 2,3 miljoner kronor. Statyetten blir därmed den dyraste Golden Globe som någonsin sålts.

Italien vill stoppa Louvren från att låna målningar av Leonardo
Bråken mellan Frankrike och Italien stannar inte i EU. Nu vill Italien ha sina nationalskatter i fred - även för utlån. Landet vill stoppa Louvren från att låna målningar av Leonardo da Vinci.

Augustin: När jag äntligen blev betraktad som maffialedare på Södermalm
Kåseri. Den vänlige och flanerande kåsören råkar ta på sig en cykelkedja och upptäcker ett parallellt universum.

DN:s kritiker väljer favoriter: Svartvitt mästerverk, grym gothpop och sinnrik betongkonst
Varje vecka sållar DN:s kritiker fram höjdpunkter ur det aktuella kulturutbudet: det kan vara vad som helst, bara det är omistligt bra. Denna vecka har Nicholas Wennö, Lotta Olsson, Greta Thurfjell, Birgitta Rubin och Nils Hansson fått äran att vara vägledare. Det här är deras val.

Pigg, piggare - Musse! Världens präktigaste och mest amerikanska mus fyller 90 år
På söndagen fyller världens präktigaste mus 90 år. Men Musse Pigg är mer än en käck seriefigur. Han symboliserar den amerikanska drömmen och har använts som patriotisk pr-mus vid krig och ekonomiska kriser.

Seriehjälten Stan Lee begravd vid liten, privat ceremoni
Den amerikanske serieskaparen Stan Lee, som gick bort i måndags vid 95 års ålder, har begravts.

Så skrev DN om The Beatles "The white album" 1968
Den 9 december 1968 recenserade Dagens Nyheter det då nyutkomna The Beatles-albumet "The Beatles", även känt som "The white album". Rubriken löd: "';Beatles'; - en mellanskiva". Inför albumets femtioårsjubileum återpublicerar DN recensionen, skriven av musikkritikern Ludvig Rasmusson, i sin helhet.

Bruno Mars bjuder på 24.000 middagar
Den amerikanske popstjärnan Bruno Mars har råd att dela med sig till dem som inte är lika lyckligt lottade.

Donald Trump gav medalj till Elvis Presley
Donald Trump har delat ut presidentens frihetsmedalj, den finaste civila utmärkelsen som finns i USA, till Elvis Presley.

Dubbla minnesgudstjänster för Avicii i Stockholm
Tusentals personer hedrade bortgångne artisten Tim "Avicii" Bergling vid dubbla minnesgudstjänster vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

EKG: På mig biter inga tunga argument
Kåseri. I sanningens namn har jag aldrig smakat grisfötter. Jag skulle inte komma på tanken. Det räcker med att titta på dem för att känna avsmak.

Björn Wiman: Det brinner både i paradiset och i helvetet på jorden
Skogsbränderna i Kalifornien visar hur maktlös civilisationen är när naturkrafterna släpps lösa. Nu handlar det om att inte förlora hoppet, utan i stället gripas av vrede mot dem som vill ta hoppet ifrån oss, skriver Björn Wiman.

Radiotjänst lägger varsel för 76 tjänster
Riksdagen har beslutat att ersätta radio- och tv-avgiften med en skatt. Det innebär att dagarna för Radiotjänst i Kiruna är räknade.

Manusförfattaren William Goldman är död
Den amerikanske författaren William Goldman har avlidit, skriver Deadline. Han vann en Oscar för sitt första filmmanus, "Butch Cassidy och sundance kid", som blev film med Paul Newman och Robert Redford 1969. Han vann en Oscar för bästa manus efter förlaga för "Alla presidentens män" från 1976, även om han senare ångrade att han åtagit sig uppdraget att skriva manus till filmen, då han tvingades skriva om flera gånger.

Museernas vinavtal kan granskas av Konkurrensverket
Nationalmuseum och Moderna museet har bytt till sig stora mängder vin mot marknadsföring utan att bjuda in till anbudsgivning. Nu kan Konkurrensverket komma att granska myndigheternas avtal, skriver Sveriges Radio.

Cissi Wallin kräver Aftonbladet på internutredning
Medieprofilen Cissi Wallin vill att en domstol ska tvinga Aftonbladet att lämna ut en internutredning om en tidigare Aftonbladetprofil som hon pekat ut som våldtäktsman. Aftonbladet svarar att de inte har kvar utredningen, skriver Sveriges Radio.

Jayne Svenungsson: "Jag har inte känt till mejlet förrän nu"
Det felskickade mejlet till Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson existerar verkligen. Men mejlet var fram till i går kväll okänt för Jayne Svenungsson och det hade ingenting att göra med hennes utträde ur Akademien, berättar hon för DN.

Hanna Fahl: Jag och kalkylarket kanske behöver familjerådgivning
Det är fullt möjligt att ha en nära och intim relation med ett kalkylark. Ett riktigt lyckat kalkylark tittar på en med en blick som säger: allt kommer att bli bra.

Teaterrecension: Flytande identiteter och mycket musik i pjäsen om Leila K
Föreställningen "K" på Kulturhuset Stadsteatern glider mellan roller: å ena sidan upproret mot ett sexistiskt och rasistiskt samhälle, å andra sidan det vilsna frågande barnet. Det är en säregen poetisk text som får sin rytm av musiken, skriver DN:s Anna Håkansson.

Fler vakter ska göra Stockholms förortsbibliotek tryggare
Stockholms grönblå majoritet satsar miljoner på ordningsvakter och trygghet på biblioteken i ytterstaden. Oppositionen hävdar att satsningen finansieras genom nedskärningar i bibliotekens kärnverksamhet.

Här är veckans bästa låtar, v. 46
Varje vecka väljer DN Kultur ut sina favoritlåtar från veckan som gått. Så även denna vecka.

Markus Krunegård och Miriam Bryant till P3 Guld
P3 Guld fyller på med en rad nya artister. Nu är det klart att tungviktarna Markus Krunegård och Miriam Bryant ska uppträda tillsammans på galan.

Säverman: Fick privilegiet att barnvakta en fyraåring
Kåseri. Hon behövde en padda. Hade man i detta läge föreslagit en groda hade man fått en snyting.

Brittisk debattör: "Vi måste skilja mellan SD och Gyllene gryning"
En av brandfacklorna på femårsjubilerande Battle of ideas på Kulturhuset Stadsteatern i veckan kastas in av britten David Goodhart. Med sin uppdelning av människor i någonstansare och varsomhelstare vill han förklara den nya populismen.

 
Sök
På gång

«    November 2018    »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Evenemang

Avancerad
sökning »
Stockholms länUppsala länSödermanlands länÖstergötlands länJönköpings länKronobergs länKalmar länGotlands länBlekinge länSkåne länHallands länVästra Götalands länVärmlands länÖrebro länVästmanlands länDalarnas länGävleborgs länVästernorrlands länJämtlands länVästerbottens länNorrbottens län

Idag
Konstvandring i Bohuslän 2018
Konstvandring i Bohuslän 2018 Kungälv
Geoje International Art and Kulture Association.
South-Korea Museum
Knutte Wester
Halmstads konsthall Halmstad
Tema: Fantasi o verklighet i varandra
Utställningshallen Värnamo
Spåren efter sjöfararna - maritima ristningar i Bohuslän
Bohusläns museum, Uddevalla Uddevalla
Guerrilla Girls 29 september - 27 januari, 2019
Mjellby konstmuseum - Halmstads kommun Hamstad
Gästrik Konst-Påskens konstrunda i västra Gästrikland
Gästrik Konst Sandviken
Halmstadgruppen
Mjellby konstmuseum - Halmstads kommun Hamstad
Knutte Wester
Halmstads konsthall Halmstad
Christina Ljungberg
Klippans Bibliotek Klippan
Art video Abstract Art by 12 Artists
You tube https://www.youtube.com/watch?v=dFz84HNC_5g Online
Utställning - Answers on a Post Card
Sintra Göteborg
Natalia Johansson
Galleri Sandström Falköping
Utställningar
Malmö Konsthall Malmö
Eslövs Stadshus
Eslövs kommuns Stadshus Foajé Eslöv

Lista dagens evenemang »

Dagens namn
Elisabet
Lisbet
Dagens bild
Länkspaninga n n o n s e r
CSN, Ska du börja studera? Eller vill du veta mer om hur och när studielånet ska betalas?
Omkonst - konstnärer skriver om konst. Susanna Slöör & Leif Mattsson
ANNONSERA PÅ SVERIGES KULTURNÄT!
GÖSTA WESTERBERG MÖBLER, Flemingg 13, 08-652 04 20
Amanda
Skicka ett konstverk som vykort! TRYCK HÄR!
Konstkvarteret är en mötesplats för alla konstintresserade
Auctionet ger dig tillgång till Sveriges lokala auktionshus på en och samma sajt.
Sveriges Kulturnät, här kan du publicera kulturevenemang!