Kungsgatan

På gröna Södertörn dansar Adrian en sommar med statarflickan Marta. Men till hösten försvinner hon in till staden. Landet, byn, mentaliteten kväver en ung kvinna som har vidare vyer. Jorden ger inte längre tillräckligt. I varje fall inte till bondsonen Adrian som söker kunskap, identitet, som vill vara med när framtiden kommer. Han beger sig också till stan, jagar, väntar, vankar. Hur mycket han än försöker kan han inte glömma Marta. Hur mycket han än anstränger sig för att inte leta efter henne söker ögonen ständigt, och plötsligt en dag står hon där...

...på Kungsgatan.

Kungsgatan, av Ivar Lo-Johansson, skildrar ett Sverige som just är på väg ut ur bondesamhället och in i industrisamhället. Landsbygden töms på ungdomar, de gamla blir kvar. Städerna växer och har svårt att svälja alla nya. Det är ont om arbeten, det är ont om bostäder, men på något sätt går det. Man hjälps åt och hankar sig fram. Och någonstans, långt där borta ligger framtiden, med löfte om att allt ska bli bättre.

Kungsgatan är, eller borde åtminstone vara, en klassiker. Den är förunderligt modern, förunderligt tidlös. Trots att den skrevs för över 70 år sen handlar den om företeelser vi läser om tidningarna idag. Folkvandring, prostitution, könssjukdomar, arbetslöshet, våldtäkter, kvinnans underordning, men den handlar också om solidaritet och vänskap. Framförallt är Kungsgatan en enorm, överväldigande och sorglig kärlekshistoria om två unga människor som försöker hitta varandra men inte lyckas på grund av de yttre omständigheterna.

Det är en berättelse att återvända till, att hitta nya infallsvinklar på och att ständigt låta sig drabbas av. Att den sedan tilldrar sig på Södertörn, i Sorunda, våra hemtrakter, gör ju inte saken sämre!

Vår uppsättning av Kungsgatan är en tempofylld, humoristisk och samtidigt djupt allvarlig uppsättning om dåtidens och nutidens problem. Vi fjärmar oss från realismen och koncentrerar oss istället på att framställa berättelsen på ett så starkt sätt som möjligt. Med hjälp av teaterns alla olika språk, illusioner och möjligheter berättar vi en historia som tar dagar att läsa på ett par timmar under en oförglömlig teaterkväll.

Pjäsen bygger på ett originalmanus skrivet för Ormteatern av rutinerade manusförfattaren Per Sternbeck, som har flera tidigare Orm-succéer bakom sig. Thomas Hultgren står för regin, och också han har ett flertal mycket omtyckta Ormteater-produktioner bakom sig.

Titta gärna på bilder från föreställningen! (Kräver JavaScript och Flash.)

Pressmaterial

Pressmaterial inklusive högupplösta bilder

Föreställningen spelas följande datum och tider, alltid i Teaterladan:
Premiär lördagen den 11 juni klockan 18:00
Onsdagen den 15 juni klockan 19:00
Torsdagen den 16 juni klockan 19:00
Lördagen den 18 juni klockan 18:00
Söndagen den 19 juni klockan 18:00
Tisdagen den 21 juni klockan 19:00
Onsdagen den 22 juni klockan 19:00
Uppehåll för midsommar
Tisdagen den 28 juni klockan 19:00
Onsdagen den 29 juni klockan 19:00
Torsdagen den 30 juni klockan 19:00
Lördagen den 2 juli klockan 18:00
Söndagen den 3 juli klockan 18:00
Tisdagen den 5 juli klockan 19:00
Onsdagen den 6 juli klockan 19:00
Torsdagen den 7 juli klockan 19:00
Lördagen den 9 juli klockan 18:00
Caeféet i foajen öppnar en timme före föreställningens början, och är också öppet i pausen och efter föreställningens slut.
Föreställningen innehåller starka scener, och rekommenderas ej för barn under 13 år.

Nu kan du boka biljetter direkt på webben! Biljetterpris: 100kr. Rabatt för barn, medlemmar, grupper och innehavare av Scenpasset. Innehavare av DN-kortet 2005 går två och betalar för en. Kontakta oss för bokning av grupper. Om du har frågor angående biljetter kan du också ringa oss på 08-741 25 67.