Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Hemsidan
Introduktion till internets diskussionsgrupper
På internet finns det massor av s.k. diskussionsgrupper (Usenet newsgroups), och alla som tycker det är roligt att läsa tidningarnas insändare borde rimligtvis tycka att det är jättekul med internets diskussionsgrupper.

Jag har inte räknat exakt, men det finns nästan ca 100 svenska grupper, och de börjar alla på swnet. Man kan ofta gissa på namnet vad gruppen handlar om. Om man inte hittar någon lämplig grupp att posta sitt inlägg i , så kan man välja gruppen swnet.diverse. Här är ytterligare några exempel på svenska newsgroups:

  • swnet.filosofi
  • swnet.husdjur.hundar
  • swnet.kultur.litteratur
  • swnet.musik
  • swnet.sport
  • swnet.moral
  • swnet.pryltorg OBS! Framöver så kommer de svenska diskussionsgrupperna att byta namn så att de börjar med sverige. istället för swnet.

    Några exempel på icke-svenska newsgroups.

    Vissa av de vanligaste sökmotorerna (t.ex. AltaVista och HotBot) indexerar även inläggen i usenet, men de arkiveras inte särskilt länge. När det gäller usenet så finns det en annan "sökmotor" som är mycket bättre och lagrar inläggen mycket längre, nämligen DejaNews. (DejaNews är faktiskt mer än bara en sökmotor. Man kan även använda den till att bl.a. läsa inlägg från en valfri svensk diskussionsgrupp, men det är avsevärt mycket smidigare att använda en riktig newsreader , t.ex. Free Agent (se nedan). Dessutom kan man använda DejaNews till att posta inlägg. Det är dock ganska omständigt att posta inlägg eftersom man först skickar inlägget till DejaNews, och sedan skickar de ett mail tillbaka till dig, så att du kan bekräfta att det verkligen var du som var den verkliga avsändaren så att ingen försökte förfalska ett inlägg i ditt namn.)

    Du som har ett eget internetabonnemang, och brukar surfa med modem kan spara mycket pengar på att använda en riktig s.k. offline newsreader. En sådan fungerar som så, att man först bara laddar hem rubrikerna till inläggen, i valfria diskussionsgrupper, och sedan markerar man de inlägg som ser intressanta ut och sedan laddar man hem dem till hårddisken, och sedan kan man koppla ner sig från internetleverantören, och läsa inläggen i lugn och ro utan att telefonräkningen skjuter i höjden.

    En mycket bra sådan offline-läsare är Free Agent som är ett gratis PC-program. (Det finns även en kommersiell variant av denna nyhetsläsare, som heter Agent, och fördelen med den är bl.a. att man kan använda filter för att slippa se värdelöst skräp (s.k. spam) som tyvärr förekommer alldeles för ofta, åtminstone i de amerikanska diskussionsgrupperna. Än så länge är de svenska grupperna, relativt sett, ganska förskonade från spam. Exempelvis så kan du med Agent automatiskt välja bort alla inlägg som har rubriken "Make money fast".)
    Mer information om skillnaderna mellan Agent och Free Agent
    (Programmet Agent är f.ö. så bra att det en vecka i mars 1997 blev utvalt till "TUCOWS pick of the week".)

    Jag har själv skrivit några rader om hur man konfigurerar och använder Free Agent, men om du sedan skulle behöva mer hjälp med hur man använder programmet, så kan du försöka få hjälp från någon av diskussionsgrupperna alt.usenet.offline-reader.forte-agent eller swnet.internet.news. Där finns det förhoppningsvis någon vänlig själ som är villig att svara på dina nybörjarfrågor, men först bör du kolla så att ingen annan har ställt samma fråga de senaste dagarna. Sök gärna också med dejanews längre bak i tiden. Det är faktiskt ganska stor chans att någon annan har ställt samma fråga tidigare. (För att söka äldre inlägg med dejanews, så markerar man "database: old" istället för "database: current".)

    Det brukar nämligen anses höra till god ton (s.k. netikett), att först läsa inläggen i en viss diskussionsgrupp några dagar innan man postar, så att nytt folk inte hela tiden ställer samma fråga, som nyligen har besvarats. Av denna anledning brukar många newsgroups (men inte alla) ha en FAQ , som alla först bör läsa innan man postar till gruppen. Där finns svar på de vanligaste frågorna som brukar uppstå i gruppen. (FAQ är förkortning för Frequently Asked Questions).

    De flesta (kanske alla?) svenska newsgroups saknar FAQ , men i de newsgroups som har en FAQ så brukar den postas till sin diskussionsgrupp med mer eller mindre regelbundna mellanrum (det beror på personen som administrerar gruppens FAQ). Istället för att vänta på att en FAQ ska postas så kan man söka efter den med Usenet FAQ search. Man kan också använda DejaNews för att söka en FAQ för en viss grupp. Då bör man helst göra en filter-sökning för att specificera vilken newsgroup man ska söka i, samt för att ange att ordet FAQ ska finnas i rubriken ("subject"). Annars får man så oerhört många träffar om man bara skriver ordet FAQ i en vanlig, icke-filter-baserad sökning.

    Hur vet man då vilken newsgroup som handlar om ett visst ämne ?
    Ett bra sätt är att använda sökfunktionen
    DejaNews interest finder. Där skriver man in ett eller flera ord som beskriver det man är intresserad av, och då söker DejaNews i alla newsgroups och visar sedan en lista på de newsgroups där dina sökord ofta har förekommit. Sedan kan du förmodligen utifrån namnen på denna lista gissa vilken av dessa grupper som är lämpligast.

Några usenet-länkar:
E-konferenser - News (Ett smultronställe för internet-blåbär)
Tips för usenet nybörjare
Newsgroups och Usenet
En svensk FAQ om News
Grundläggande funktioner för News
Reference.com (en annan "sökmotor" som liksom DejaNews är specialiserad på newsgroups)

Några länkar till sajter där man kan hitta program att ladda hem:
TUCOWS (en sajt med massor av PC-program inom olika kategorier, bl.a. News readers)
STROUD's (för win95) (ungefär som TUCOWS, dvs en massa program i olika kategorier)
STROUD's (för win3.1)
Download.com
HotFiles
Shareware.Com
FTPsearch
Filez
Windows95.Com
WinSite
FilePile



Undertecknad är inte författare till dessa sidor om usenet, utan de fanns tidigare på en annan sajt som nu verkar ha försvunnit, och eftersom jag tyckte att de var bra och hade laddat hem sidorna till min egen hårddisk, så har jag nu lagt upp de här hos Angelfire så att övriga som är intresserade av usenet kan få tillgång till denna "nybörjarguide".

Peter Eriksson